Før og nå

Studentersamfundet 1963 og 2017

Det runde, røde hus på Elgeseter svinger igjen av «Stars & Stribes» og sydende stemning.

Saken oppdateres.

Mye er heldigvis ved det samme når Samfundet igjen åpner dørene for den tradisjonsrike Uka. Men de to bildene forteller sin tydelige historie om at tidene skifter og historien går sin gang også omkring studentenes gamle, solide bastion i Trondheim. Nesten 50 år er gått siden Singsakertrikken rumlet forbi, Det Runde Hjørne er borte, «Lunden» likeens - og hvor ble Erbes Rødhette av?

I 1963 hadde huset selv nettopp endret betydelig på sin fasade. Studentersamfundet hadde fått tilbake sin røde farge, slik det var malt til åpningen i 1929. Det røde huset ga også navnet til den første Uka på Elgeseter, «Cassa Rossa» samme år. Et stykke ut på 30-tallet ble Samfundet malt på nytt, nå i en ny farge, og til «Vær-I-Tass» i 1937 sto bygningen skinnende gul.

Slik ble Samfundet i tjuefem år ofte omtalt som Det gule hus ved Nidelven, før studentene hentet frem malerkosten igjen i 1962 og dyppet den i en murstensrød farge, adskillig varmere enn den skarpe rødfargen som preger bygningen i dag. Unektelig passet skifte av kulør godt til de radikale politiske strømningene som etter hvert fulgte videre utover på 60-tallet.

Mens studentene på denne måten ble skarpere i kantene, beholdt huset sin myke, runde form - og sin populære tobakk- og sjokoladebutikk, Det Runde Hjørne. Forretningen ble startet i 1931 av Cecil Collin-Hansen og Harald R.Rønneberg, henholdsvis overrettssakfører og overlærer og begge med viktige roller i Studentersamfundets økonomiske liv. Her på hjørnet var det lettvint for hvem som helst å stikke innom for et småkjøp, uten de krav til duskelue og medlemskap som ellers ble avkrevd i huset.

Like folkelig og uten hensyn til akademisk nivå var uterestauranten på søndre side, Studenterlunden, som åpnet kranene for sommerlig tapping fra sommeren 1952. Den var en del av det livlige ytre livet rundt Samfundet i mange år, slik Singsakertrikken året rundt svingte seg opp og ned Klostergatas øvre løp. Denne, byens tredje trikkelinje, åpnet høsten 1927 og gikk fra Jernbanen og helt opp til toppen av Eidsvollsgata på Singsaker. Fra 1955 ble linjen forlenget med en sløyfe rundt Rosenborg og gikk ennå susende i noen år, nærmere bestemt i 13, før linjen ble dødsdømt av bystyret våren 1968 og nedlagt samme år.

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå