Benken: Gamle Bybro På: Jonna Surburg fra Hamburg, Tyskland.Foto: Therese Jægtvik, Adresseavisen

På benken:

Om karate, elg og singellivet

Elgsafari i Rørvik var en høydare. Men i Trondheim fikk Jonna Surburg (34) øye på noe langt mer interessant.

Hva gjør du her i finværet?

- Jeg kom nettopp fra Rørvik og er innom Trondheim før jeg flyr tilbake til Hamburg i ettermiddag. Har tatt meg tid til å se gamlebyen (Bakklandet), og snart skal jeg innom Nidarosdomen. Det er så fint vær her!

Ja, i dag var du heldig med været. Jeg har bommet helt på bekledningen igjen. Vent litt, må bare få av meg denne ullkåpa. Du tror kanskje det alltid er 17 grader og sol her i Trondheim? Dessverre! Men hva i all verden gjorde du i Rørvik?

- Jeg har besøkt venninna mi Hanne Lill og holdt karateworkshop.

En karateinstruktør!?

- Ja. Hanne Lill og jeg møttes i Hamburg for tolv år siden, og trente karate sammen i en tre-fire år før hun flyttet tilbake til Norge. Vi hadde ikke sett hverandre på mange år da vi møttes i Hamburg i mai i år. Da inviterte hun meg på besøk.

Hvorfor karate?

- Hvorfor? Fordi jeg har to brødre! Haha! Storebroren min begynte før meg.

Du ble kanskje herjet greit med opp gjennom barndommen?

- Ja, sånn typisk søskenslåssing! Da jeg begynte med karate, ble jeg helt hekta. Du kan alltid jobbe mer med deg selv, utvikle deg videre. Du lærer veldig mye om deg selv, kroppen din og din egen spirit. Man blir aldri utlært!

Konkurrerer du?

- Jeg pleide det. Det lengste jeg kom var tredjeplass i German championship. Men det var i klassen for damer over 30 år. For de gamle damene... Haha! Dette er en livsstil. Nei, jeg kan aldri se for meg å slutte med karate.

Hva fascinerer deg med det?

- Disiplin. Indre balanse. Når jeg trener karate glemmer jeg alt annet. You can get your mind free. Det er mye moro og action. Du kan alltid utfordre hvor langt du kan nå. Når du tror du ikke greier mer, så tvinger du deg selv til å fortsette enda litt til. Til å kjempe. Mot deg selv og mot andre.

Les portrettet med Samuel Adegbenro

Noen gang fått bruk for karatespark på gata?

- Nei. Jeg prøver alltid å forhindre slike situasjoner.

Så hva er det viktigste du har lært?

- Hm. Å beholde roen. Det er ingen grunn til å freake ut. Ikke bruk energien på ting du ikke får gjort noe med. Det er ikke verdt det.

Har du kastet bort mye energi før?

- Det kan jeg ikke huske, for jeg har holdt på med dette i 20 år!

Du har holdt deg rolig i 20 år?!

- På en måte. Men ikke når jeg fester, da! Hehe.

Har det blitt noe festing i Trøndelag?

- Nei. Kun idrett. Og så har jeg nytt naturen og Norge. Det er første gang jeg er her. Jeg regner med at jeg kommer tilbake. Folk virker veldig rolige og tilfredse her. De virker ikke som om de har det travelt, bare avslappet og fornøyde med det de har.

LES EN TIDLIGERE PÅ BENKEN: For Camilla er ventetid en god tid

Hva med din egen hverdag? Mye stress?

- Nei. Jeg jobber som grafisk designer i et interiørmagasin, med månedlige utgivelser. Det er ikke så mye stress.

Hva kan du fortelle om Rørvik, da?

- Vi dro på elgsafari, cruiset rundt. Og jeg så så mange elg. For første gang! Veldig fascinerende og imponerende dyr. Majestetiske. Jeg ble veldig glad av å se dem.

Kan du forstå at noen faktisk skyter disse dyrene på jakt?

- Ja, jeg kan faktisk det.

LES EN TIDLIGERE PÅ BENKEN: Selv for en sikkerhetsrådgiver ser verden trygg ut fra Trondheim

Jakter du selv?

- Nei, nei, nei. Men etter hvert som jeg er blitt kjent med nordmenn tenker jeg at det er en del av kulturen her. Det er deres måte å leve livet på. Jeg ville ikke gjort det selv, men respekterer kulturen deres.

La oss snakke litt om valget i Tyskland. Du stemte?

- Ja, og jeg stemte i hvert fall ikke på Alternativ for Tyskland (AfD)! Jeg er selvfølgelig ikke fornøyd med at de fikk så mange stemmer (12,6 prosent, journ.anm.). Jeg blir trist!

De ble valgets tredje største parti. Overrasket?

- Vi så at det var tendenser til det, så jeg var forberedt. Derfor gikk mange til valgurnene. Jeg håper folk vil innse at Alternativ for Tyskland snakker skitt. At de er old school.

Flere har trukket paralleller til 2. verdenskrig med tanke på deres holdninger mot innvandrere. Hva synes du?

- Tyskere er veldig sensitive med tanke på dette, men jeg vil tro at de har rett. Noe av retorikken minner om den tiden. Folk som velger dem er bare redde, og ikke veldig godt informert om politikk. Og så har AfD veldig gammeldagse holdninger. Som disse bildene av kjernefamilien som ser ut som de er tatt på 1950- tallet, med hjemmeværende kvinner. Det blir ikke direkte uttalt, men det ligger der.

Har du selv noen familie?

- Jeg er en typisk singeljente fra Hamburg!

Kanskje det dukker opp en trønderkar?

- Kanskje det! Jeg må innrømme at jeg har sett så mange kjekke menn her. De smiler og ser så sympatiske ut! Kanskje skyldes det sola... Jeg tenkte at her må jeg holde øynene åpne!

Fortell om singellivet i Hamburg! Det er Tinder det går i?

- Ja. Men jeg har ikke brukt det her. Det ble for liten tid til å gå ut på byen i Trondheim. Kanskje hvis jeg hadde hatt en ekstra dag. Jeg har allerede sms-et mine single venninner hjemme: Neste gang må dere bli med!

Ukeadressa har møtt flere benkeslitere: Her kan du lese om Stig og Lajlas perfekte kyssebenk, Henrik som har sett ufo og hva Anneli drømmer om.

§
Vis debatt
comments powered by Disqus