De fremste fotballagene i to av Norges ledende klippfiskbyer ligger begge utsatt til på tabellen i eliteserien.

Kan dette gå bra?

Vi har troen på det. Det er fine byer, bebodd av fine folk, og så har de jo noe i bakhånd. Omtrent som gallernes styrkedråper i hine harde dager. Kystbyene har bacalaoen å støtte seg på.

TEMA: Kjøkkenveien - les hundrevis av oppskrifter her

Skal vi være ærlige, har vi aller mest tro på at Kristiansund vil klare seg. Det har litt med tabellsituasjonen å gjøre, men mest med deres spesielle bacalaotradisjon. I klippfiskbyen Kristiansund og området rundt spises nemlig en stor del av bacalaoen gratinert.

Det er rart med det. I Norge, klippfiskens (bacalaoens) hjemland, er det etter hvert blitt sånn at de aller fleste går tilbake til den ene og velkjente typen bacalao hver eneste gang den blir servert. I Portugal blir det jo sagt at en dugendes husmor har minst én oppskrift for hver dag i året.

Dette er ikke akkurat noen stor revolusjon, mer en mild variasjon over den klassiske «norske» og sterkt latininspirerte bacalaooppskriften, den med masse tomat, oliven, olivenolje og chili. Den er gjenkjennelig, men får ekstra fylde, ekstra eleganse, er ekstra mettende og har samtidig litt mildere innpakning.

Og det gir altså superkrefter. I hvert fall om du, som oss, tror på det.