Kjøkkenveien

Kledd for suksess

Vi har mandler, egg, smør, en skvett brun rom, og noen syndig gode bringebær. Hva kan gå galt?

Nei, dette går ikke galt. Denne kaka er alltid en suksess, uansett hvem du serverer den til. På store kakebord er den blant fatene som blir tomme først.


Suksessterte

Mandelbunn:


200 g hakkede mandler

180 g sukker (1,5 dl)

5 eggehviter

Smør til kakeformen


Krem:


5 eggeplommer

1 dl fløte

100 g sukker

1 snittet vaniljestang

125 g smør

Brun rom

200 g mandelflarn

1 pakke fersk bringebær

Melis




1. Smør en kakeform. Pisk eggehvite og sukker til løs

marengs og bland inn hakkede mandler (skoldede,

eller vanlige). Stek i forvarmet ovn på 175 grader i

cirka 25 minutter, avhengig av tykkelse. Avkjøl bunnen.



2. Rist mandelflarn på 200 grader i stekeovn i ca 10-12 min. Rør i dem et par ganger under stekingen.



3. Bland eggeplommer, kremfløte, sukker, en liten skvett rom, pluss margen og selve vaniljestangen. Kok blandingen under omrøring med slikkepott. Hold på til blandingen tykner til krem. Ta ut vaniljestangen.



4. Trekk kremen fra varmen.

Del smøret i terninger, tilsett i kremen til smøret er

oppløst og godt blandet.



5. Fordel smørkremen på bunnen og dekk med ristede

mandelflarn. Pynt med siktet melis og friske bringebær. Oppbevar kaka i kjøleskap der den vil holde seg godt i flere dager.


Suksessterte er kanskje ikke «den nye vin», kanskje ikke det hippeste. Begrepet «smørkrem» er kanskje ikke egnet til å gi frysninger av forventning. Det er kanskje fordi smørkrem forbindes med noe ferdiglaget, noe preget av tilsetningsstoffer med ubegrenset varighet.

LES OGSÅ: Du finner hundrevis av oppskrifter fra kjøkkenveien her

Men det er alltid en god grunn til at enkelte retter er blitt spesielt populære. Det er at de i utgangspunktet er svært gode, og svært anvendelige. Hvis en ikke slurver med råvarene, ikke tar snarveien i tilberedningen, ja, så blir det godt.

En ordentlig laget smørkrem er en åpenbaring, og en liten aning rom nederst i smaken legger ingen demping på opplevelsen. En krem laget på dette viset blir jo så herlig gul at man i enkelte trøndelagsbygder gjerne kaller det gulkake. Andre tenker den som en påskekake. Kanskje noen assosierer den med vakkert avstemt høstløv? Vi tenker kaka fungerer ypperlig i helårsdrift.

I våre dager er det en ekstra attraksjon at suksessterte er en glutenfri kake.

Kaka kan fryses, og den står også helt fint noen dager i kjøleskap.

Bortsett fra at det gjør den jo ikke. Dere vil spise den opp.


Kjøkkenveien:

Prøv deg på Adressas jubileumskake

Qu'ils mangent de la brioche!