Utenriks

Vil brenne kinosaler i russisk kulturkrig

Siden Vladimir Putin ble gjenvalgt som president i 2012 og gjorde «tradisjonelle verdier» til en slags uoffisiell statsideologi, har russisk kunst og kultur fått stadig hardere vilkår. Det seneste slaget står om filmen «Matilda».

Truet på livet: Regissør Aleksej Utsjitel på premierekvelden i Moskva i forrige uke. Både han og skuespillerne er blitt truet av ortodokse kristne, og de to hovedrolleinnehaverne torde ikke en gang komme til Russland. Foto: Maxim Shemetov/Reuters  

Lenge før filmen hadde premiere i forrige uke, hadde «Matilda» satt sinnene i kok. Filmen er blitt stemplet som «blasfemisk» fordi den portretterer den «hellige» tsar Nikolaj II i sexscener, og på premierekvelden ble et titalls publikummere arrestert. Regissøren Aleksej Utsjitels filmstudio i St. Petersburg er blitt angrepet med brannbomber og kinosaler over hele landet utsatt for bombetrusler.