Adresseavisen 250 år

6. november 1767: Øl og vin blir fin: Drikkevaner anno 1767

Under overskriften “Økonomiskt forslag til Øllets forbedring” skriver Adresseavisen den 6.november 1767 om hvordan man kan blande øl med vin for å gjøre førstnevnte drikk billigere og bedre.

“A Midnight Modern Conversation (1732), av William Hogarth. På dette kobberstikket er det punsjbollen som er senter for fyllefesten. Punsj var en vanlig drikk i England på 1700-tallet, men enda mer utbredt som folkedrikk var gin (jfr.Hogarths berømte kobberstikk “Gin Lane” fra 1751). Ethvert lands alkoholvaner henger selvsagt nøye sammen med pris og tilgjengelighet, og i 1700-tallets England var gin billig. I Norge medførte lover mot brennevinsbrenning til at øl lenge var folkedrikken. Men fra 1816 fikk bøndene rett til å brenne brennevin og selge. Og når potet viste seg å være et billig råstoff til produksjonen, så førte dette til at brennevinet seilte opp til å bli folkedrikken her til lands. 

“Da det er meget Maktpaaliggende, at have god Drik, saa vil formodentlig følgende Forslag at faae godt Øll ikke være ubehageligt for Liebhabere af samme Drik (de som elsker øl). I et Anker eller Fierding (stor øltønne) godt Øll, slaaer man et eller to Glas god hvid Fransk Viin førend Øllet endnu har sat sig, lader det saa ligge i 24 Timer og tapper det derefter paa Bouteiller (flasker). Heraf bliver Øllet lifligt, stærk, klart og reent, og Middelet er uskyldigt og let. Naar der bliver saa mange Forbædringer i Henseende til Vinen angivne, hvorfor skulde man da ikke tænke paa Øllets forbædring, som iblant os er en langt alminderligere Drik end Viin? og i Almindelighed at tale, er ogsaa langt fordeelagtigere til vor Sundhed.”