Kildebilder: Shutterstock / Illustrasjon Britt Eirin Johansen

For de aller minste betyr det noen endeløst lange dager før pakkene kan åpnes på julekvelden. For oss andre betyr det et vanvittig råkjør uten like. Et råkjør for å bli ferdig til jul.

Men den neste måneden byr også på noen muligheter, ikke minst når det gjelder småprat. Som for eksempel når du møter en du ikke har sett på et år eller to, og du føler du må veksle noen ord for høflighetens skyld. Du prøver forgjeves å huske hvor mange barn vedkommende har, eller hvor han jobbet. Og du kan jo alltids prate om været. Men den neste måneden kan du ta det med ro. Nå kan du bare dra den gode, gamle «Ferdig til jul?». Og så kan du uansett svar konkludere med at «Ja, ja. Det blir vel jul likevel».

Les også: Du må ikke sove i timen

I min ungdom jobbet jeg på den lokale bensinstasjonen. Der ble jeg etter hvert en ekspert på småprat. Og jeg hadde stålkontroll på alle som var innom. Hvor de bodde, hvor de jobbet, hva og hvor mye de røyket, kjerring og unger. Jeg hadde til og med kontroll på om de var ferdige til jul, og det trengte jeg ikke engang å spørre om. Julaften var årets desidert travleste dag på bensinstasjonen. Og det var en sosialantropologisk studie i juleforberedelser:

Mann tidlig i 60-årene. Kommer kjørende i en over gjennomsnittet fin bil bare minutter etter åpningstid. Ulastelig antrukket, med matchende skjerf og lue. Skinnhansker. Fyller bensin for 150 kroner og kjøper bilvask, som han gjør nesten hver lørdag året gjennom. Han er ferdig til jul, og han har vært det lenge. Kona også, sannsynligvis.

Les også: Kan det være nødvendig å være så sint?

Kvinne i midten av 40-årene. Kommer hastende inn midt på dagen. Tar en rask runde inne i lokalet før hun plukker med seg to esker konfekt. Den ene, en toetasjes Sfinx, vil hun ha pakket inn. Den andre, en Kong Haakon, trenger vi ikke pakke inn. Hun betaler, og haster videre i retning sentrum. Hun er snart ferdig til jul.

Mann i slutten av 20-årene. Kommer slentrende inn halvannen time før stengetid. Går målbevisst frem til disken og vil ha en pakke rulletobakk, nærmere bestemt Eventyrblanding. Og den skal pakkes inn. Hans far er selvfølgelig også stamkunde ved bensinstasjonen, så vi trenger ikke så mye fantasi for å vite hvem gaven er tiltenkt. Vi vet at den vil falle i smak, men vi vet også at den neppe varer til nyttår. Med to fingre plukker han opp den ferdig innpakkede rulletobakken og slipper den ned i innerlomma. Han klapper seg selvsikkert på brystlomma og ønsker god jul. Han ble ferdig til jul der og da.

Les også: Følgefeil

Mann i midten av 30-årene, kledd i kjeledress. Ikke akkurat nyvasket, verken han eller kjeledressen. Kommer inn 20 minutter før stengetid. Trenger hjelp til å finne riktige tennplugger til en nærmere 20 år gammel Ford. Som om det var akkurat det vi trengte, der svetten silte blant pølsepapir og gavepapir bak disken. Han blir ikke ferdig til jul. Det begynner å nærme seg 25 år siden. Han er sikkert ikke ferdig ennå.

Les også: Kontroll + Alt

Les flere Tankestreif her!

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.