Den avdøde Thomas Angell må ha vært på alles lepper i Trondheim høsten og vinteren 1767, og i Adresseavisen fikk han kjendisstatus denne vinteren. Et utdrag av hans testamente stod på trykk i Adresseavisen den 20. november, og her ble det avslørt, i grove trekk, at Angell hadde testamentert hele sin formue til byens fattige. Den 16. oktober stod også en reportasje om begravelsen på trykk, og Adresseavisen trykket også hans dødsannonse den 25. september.

Angells godhet krever spalteplass

Men den 11.desember er det altså Thomas Angells egne ord – slik de stod skrevet i hans testamente – leserne får møte. På forsiden av Adresseavisen denne desemberdagen trer redaktør Nissen frem i jeg-form for å forklare hvorfor han velger å vie spalteplass til Angells testamente:

“Som jeg har erfaret, at de fleeste af mine Læsere har ønsket, at see i disse Efterretninger Sal. Hr. Thomas Angells priisværdige Testamente ordlydende indrykket (ordrett gjengitt), saa har jeg ikke villet efterlade at opfylde Deres Forlangende, men vil i dette og følgende Nummer, saavidt Rummet tillader, meddeele samme Ord for Ord”.

I dette nummeret, og i de neste tre utgavene av Adresseavisen, er nesten all spalteplass viet Angells testamente. Men så hadde han jo også mye på hjertet, og han hadde mye å gi: En rekke eiendommer i og utenfor byen, bergverksparter i Røros, jordgods i Helgeland, Lofoten og Vesterålen, for å nevne noe. Angell var Trondheims rikeste mann, men også en av datidens rikeste menn i Norge: Formuen var i sin tid anslått til ca 300.000 riksdaler courant, som utgjør omtrent 2 milliarder i dagens kroneverdi. Og alt dette ville han gi bort. I testamentet som er gjengitt i Adresseavisen var det også mange institusjoner og enkeltpersoner som skulle benevnes: “Waysenhuusets Børn i Trondhiem”, “Fattighuusets Lemmer”, og de “skikkelige fattige Enker og andre husarme og nødlidende i Trondhiem”. I tillegg til selve testamentet trykket Adresseavisen dessuten tre “Codiciller”, tilleggsdokumenter med endringer, hvor opprettelsen av Thomas Angells stuer og Thomas Angells Hus presiseres.

“Dit Navn skal staae i evigt Minde!”: En ekte trønderkjendis for all fremtid

Om budskapet og selve handlingen er aldri så sterk lesning, så representerer testamentet, som seg hør og bør, formaliteter uttrykt i kansellispråk. Kanskje var det derfor Nissen også valgte å trykke et lengre dikt av en ukjent forfatter denne desemberdagen. I diktet “Tanker i anledning af Hr. Thomas Angells død” prises den avdøde velgjøreren i høye ordelag, og her finner vi et budskap til dagens trønderske millionærer: “O! Vee den altid lukket haand!/Vee dem, som ere Rigdoms Trælle,/Og ikkun (bare) lade sig besiæle/Af Rov-Begierhedens Aand!”

Og hvis det skal konkurreres om hvem som fortjener kjendisstatus i Adresseavisens spalter – skiløperen, fotballspilleren, eller den rike mannen som gav bort alt – så ble den saken avgjort for 250 år siden:

“Hans Navn skal evigt blive,

Og leve op just naar han døer!

Han Verden kan Exempler give

Hvorledes Rigdom bruges bør!

Her mageløs og salig hist,

Dit Navn skal staae i evigt Minde!

Thi, Trondhiem aldrig nogensinde

En større Patriot har mist”

Kilder: Thomas Angells Stiftelser, Norsk biografisk leksikon.

Adresseavisen ble første gang trykket i 1767 og er Norges eldste nålevende avis. I jubileumsåret presenterer Siv Gøril Brandtzæg og Johanne Kristiansen fra NTNUs forskningsgruppe Enlightenment News en ukentlig fra nøyaktig 250 år siden.