Ranveig Lauritsen sitter med nyvasket hår på en frisørbenk hos Cutters på Solsiden og venter på hårklipp.

Hun er fra Østlandet, bor på Heimdal og er personlig forlovet med en engelskmann, har mor og bror i Trondheim, en søster og nevø og niese i Sverige og en far på Østlandet.

- Cutters - du har vasket håret på forhånd, du da?

- Jepp, måtte bli sånn.

- Blir det julegaveshopping etterpå?

- Jeg vet ikke, jeg får se. Det har vært en heftig uke, skal jeg si deg.

- Har det skjedd noe spesielt?

- Ja, jeg har hatt eksamen, og stått! Så nå har jeg fagbrev som barne- og ungdomsarbeider.

- Gratulerer, så gøy. Det må vel feires?

- Jeg skulle egentlig feire i går, men flyet til mannen min var forsinket på grunn av snøvær, og da vi endelig var hjemme, slokna jeg.

- Men du er ingen ungdom, har du omskolert deg?

- Nei, egentlig ikke. Jeg har bodd i England i elleve år, og Norge godkjenner ikke utdanningen min. De godkjenner bare utdanning på universitetsnivå. Det har blitt sånn her, må være papirer på alt.

- Hvor bodde du, og hva jobbet du med i England?

- Jeg bodde i Kensington Upon Thems, og jobbet som nanny og i barnehage.

- Er du en supernanny?

- He, he, nei. Ingen supernanny, men veldig glad i barn. Jeg har ikke barn selv, så jeg øser ut kjærlighet på jobb.

- Hva er det beste med å jobbe i barnehage?

- Det er at jeg hver eneste dag blir møtt av barn som er glade for å se meg, og roper Ranveig! Vi er en liten barnehage med bare 17 barn, så det er et fint, lite miljø som gir meg mye.

- Hva er forskjellene mellom en norsk og en engelsk barnehage?

- Alt er mye mer organisert i England. Når barna er tre og et halvt år får de collegegenser med pikét og skoleemblem på, og går i førskole to og en halv time hver dag. I tillegg blir de fulgt på ulike aktiviteter. Når de har passert fire starter den ordinære skolegangen.

- Synes du det burde ha vært sånn her også?

- Både ja og nei. Her er mange opptatt av at barn skal få være barn så lenge som mulig, mens de i England har en veldig organisert barndom. Begge deler har sikkert fordeler og ulemper.

- Nå er det julebord som gjelder, hvordan foregår det i England?

- De er litt løsere i formen. Mange går på christmas dinners, gjerne ved lunsjtid, og ingen bryr seg om det blir litt alkohol før de går tilbake og jobber videre. Her er det litt «up tight», mens det er mer «relaxed» der borte. Julefeiringen starter «christmas morning», altså den 25., med pakker og alt annet. Det jeg liker er at vi i Norge tar mer vare på gamle tradisjoner. England er mer «commercialised».

- Du, det er ikke langt mellom England og Norge, men likevel kulturforskjeller.

Trønderen er kjent for først å gå ut, treffe noen, ta dem med hjem og så blir vi kjent. Mens man for eksempel i England dater både en, to og tre ganger før det er snakk om å ta med noen hjem. Enig?

- He, he, tja. Jeg vet ikke helt, når det kommer til sjekking er det vel litt begge deler i England også. Men engelskmenn er definitivt mer høflige. Og de spanderer mer.

- Gjerrige og uhøflige her hjemme, altså?

- Mangelen på høflighet var den største overgangen da jeg kom tilbake. Her kan man få følelsen av å bli ranet, helt til man skjønner at, ok - du skal fram, det er det du skal. I England sier alle «sorry» til den minste dult. Her ser ikke folk på deg engang.

- Køkulturen, hva med den?

- Ah, bussen. Det er kjempedårlig. Folk får knapt gått av bussen, før man presser seg inn. Helt utrolig. Jeg vil si at vi generelt har mye å lære når det kommer til service, offentlige kontorer for eksempel - vi strekker oss ikke for å hjelpe folk når de ringer.

- Hva savner du mest fra England?

- Puben.

- Hvorfor det?

- Jeg jobbet fra mandag til torsdag, 42 timer. Da var jeg såå klar for puben. Det er der du treffer kjente, kan ta en øl, eller brus for den del. Det er ikke nødvendigvis som her, hvor man pøser på med alkohol når man går ut. Puben er sosial og hyggelig, her senker man skuldrene og koser seg, og så får man litt «gossip» og sånn da, vet du.

- Se så, klippen er ferdig. Du ble fin!

- Tusen takk. Tror jeg dropper julegaver. Nå drar jeg hjem, trekker på meg pysjen og spretter boblene. God jul!