I utstillingsvinduene frister forretningene med klær, klokker og smykker, og folk haster fra den ene butikken til den andre i jakten på gaver og nødvendige varer i den hektiske innspurten før julaften.

TEMA: Før og nå

Sånn sett er julen lik fra år til år, men mye har likevel endret seg siden Nordre gate lå pyntet til jul i 1962. Den gang var det handel over disk, betaling med kontanter og tiltale i De-form i kontakten mellom kunde og ekspeditør. Utpå ettermiddagen ble dørene lukket, og selv i den travleste julestria lå sentrum stille og nesten forlatt når kvelden falt på.

Og enda en ting springer en i øynene ved gjensynet med en svunnen tid. Butikkene var den gang ikke en del av en kjede, men var lokale forretninger som ga byen særpreg og identitet.

Der Thomas Angells gate krysser Nordre, lå lokalene til Eyvind Larssen og Thor Gjedebo på hvert sitt hjørne, henholdsvis Nordre gate 11 og 16. Begge solgte klær med kort avstand seg imellom, men var likevel ikke konkurrenter. Mens den første hadde spesialisert seg på damekonfeksjon, i særdeleshet kåper, var det herreklær som gjaldt hos Thor Gjedebo. En kamp om kundene var det likevel i denne bransjen, der Harald Hirsch hadde sin moteforretning i nr. 11 og Harald Haltvik tilsvarende i nr. 12, den store Gjensidigegården på skrå over gata. På hver sin side av Nordre lå også parfymeriene til Einar Lehn og Emma Rognhaug, undertøybutikkene L. Hoff og Kirsten Eide. Hoff hadde korsettartikler som sin spesialitet og 25-årsjubileum dette året, mens Eide tilbød sine kunder kjemisk rens av de mest intime plagg.

Alt var eid og drevet av lokale krefter. Det samme gjaldt de øvrige butikkene i gårdene opp mot Dronningens gate. Til venstre lå L. Galligani, brukskunst, Ranum & Sylthe, musikk, radio og TV, Aasen Barneutstyr, Simon Engen, foto, gullsmed Morken og Old England, bekledning. Til høyre oppover gata lå butikker som Sjøberg hatteforretning, Gunnar Hoff kolonial, Horgs Bokhandel og Djønne mat og delikatesse. Av alle disse er gullsmed Morken, etablert i 1923, den eneste som er igjen.

Slik kan man gå fra kvartal til kvartal i dagens Trondheim og tenke med et visst vemod på alt som er borte. I Nordre melder det seg i tillegg et annet betydelig savn, av gårdene som gikk tapt i brannen mellom Dronningens gate og Thomas Angells gate i desember 2002, det vil si de to nærmeste gårdene til venstre på bildet fra 1962.