Pyntet med lysende grantrær og nysnø skapte Olav Tryggvasons gate fin julestemning i Trondheim i desember 1949. For første gang etter krigen kunne folk glede seg over at byen hadde en egen, strålende julegate.

Mens julegranen på Torvet var på plass igjen allerede i 1945, tok det tid før julegatene ble tent. «Vi har ingen julegater her i byen,» skrev Adresseavisen på lederplass i 1947, med en underforstått oppfordring om at dette var et hyggelig innslag i bybildet som burde bli tatt opp igjen.

Det var i 1930 at den første julegata i Trondheim hadde lyst opp i desembermørket. Valget den gang falt på den travle Nordre gate, der en rekke forretningsdrivende bekostet det som skulle til av grantrær, granbar og lyspærer. Året før hadde for øvrig 18 firmaer gått sammen om ei julegate over Lilletorvet fra Søndre gate til Krambugata, men dette forsøket hadde strandet på nødvendig tillatelse fra e-verket.

I 1949 ble det altså pyntet med juletrær og lys igjen, på begge sider av Olav Tryggvasons gate, fra krysset med Nordre gate og østover. Juletrær ble satt opp på stolper og prydet med til sammen 400 kulørte lyspærer, som snart skinte i kapp med utstillingsvinduene, lysende butikkskilt, billyktene i gata og lysreklamene på gavlveggene i de høye murgårdene i øst.

I butikkene konkurrerte vindusdekoratørene om å skape størst mulig oppmerksomhet med kreative påfunn som trakk kundene inn. Med sitt nye festlige preg fikk Olav Tryggvasons gate et fortrinn sammenlignet med de andre gatene i sentrum. Men fra året etter, i 1950, ble også Nordre pyntet på samme vis, og der i tillegg med girlandere av granbar tvers over gata fra vegg til vegg. Olav Tryggvasons gate svarte på «konkurransen» med å forlenge den ekstra belysningen vestover til Munkegata.

En tradisjon var etablert, og selv under strømkrisen i 1951 ble julegatene tent, da med strøm fra aggregater i stedet for e-verkets nett. I 1952 var det planlagt hele fem julegater, men igjen var det strømsparing, så det ble med de to faste. I de neste årene derimot, ble nettet av julegater kraftig utvidet, med Thomas Angells gate, deler av Munkegata og Krambugata, nedre del av Søndre gate samt Brattørgata.

Julen gjorde seg stadig sterkere bemerket i Trondheim sentrum, der det på ingen måte holdt å synge «Nå tennes tusen julelys».

Bare i Olav Tryggvasons gate lyste det i 1955 fra 6000 elektriske pærer.

Her finner du flere bilder av Trondheim før og nå