Som nevnt i en tidligere artikkel  hadde dødsfall stor nyhetsverdi i perioden, særlig dersom disse inntraff uventet og bar preg av å være brutale eller groteske. Eksempler fra den britiske pressen i samme periode viser at det var knyttet særlig stor interesse til sensasjonelle historier om barn som hadde blitt skadet eller drept, sannsynligvis fordi det ble oppfattet som ekstra grusomt når ulykken rammet uskyldige og sårbare. Én avis rapporterer om en liten gutt som ble spiddet gjennom magen av en jernstang da han lekte bak en postvogn (The Gazetteer, 18. juli 1765), mens en annen forteller at et nyfødt jentebarn hadde blitt funnet drept “på barbarisk vis” ved St. Pauls kirkegård (Lloyd’s Evening Post, 1. september 1765).

LIKTE DU DETTE? Les alle artiklene i serien Adresseavisen 250 år her.

Det forholdt seg imidlertid annerledes med rapportering av dødsfall i form av selvmord, slik den korte notisen i Adresseavisen viser. Sammenlignet med de britiske rapportene om barnedødsfall er denne notisen mye kortere, og den spiller heller ikke på følelser i samme grad. Leserne får ingen utdypende informasjon om saken, verken om mennesket det gjelder eller om motivet bak handlingen.

Sannsynligvis ble ikke dette gjort for å skåne verken den avdøde eller pårørende, slik vanlig praksis er i dag.  På 1700-tallet ble nemlig selvmord ansett som en stor synd: Livet var gitt av Gud, og det var derfor kun Gud som kunne ta liv. Da den ukjente Trondheimsborgeren valgte å ta sitt eget liv ble dette ansett som en hån mot selve skaperverket, ja, faktisk som en kriminell handling som ble straffet ved at avdøde ble nektet en kristen begravelse.

Dette er en mulig årsak til at notisen i Adresseavisen er så kort, uanselig og tilsynelatende uten medlidenhet. Moderne lesere og forskere sitter igjen med få opplysninger å gå etter dersom vi ønsker å vite mer om individene bak denne og lignende rapporter.  Hvem var denne ukjente Trondheimsborgeren, og hva var årsakene til at vedkommende valgte å ta sitt eget liv vinteren 1767?

Adresseavisen ble første gang trykket i 1767 og er Norges eldste nålevende avis. I jubileumsåret presenterer Siv Gøril Brandtzæg og Johanne Kristiansen fra NTNUs forskningsgruppe Enlightenment News en ukentlig fra nøyaktig 250 år siden.