Du har sikkert, som oss, vært gjennom en uendelighet av sesongens tradisjonelle måltider.

Fortsatt er det noen helt sentrale festdager igjen. Sannsynligvis har du en plan. Kanskje kalkun, kanskje helstekt indrefilet, kanskje and, kanskje noe helt annet på nyttårsaften, kanskje bare rester eller noe helt annet 1. nyttårsdag.

Men kanskje har du, som oss, vært så smart at du har spart sesongens flotteste måltid, jule-kveita, helt til slutt.

Om ikke, spar oppskriften til senere. Kveite er ikke som ribbe og pinnekjøtt, som folk bare spiser denne ene måneden i året. Og det til tross for at kveita er vår helligste råvare.

Kveite heter fisken på grunn av at den er hvit, eller i hvert fall den ene siden av den. Det opprinnelige navnet hellefisk antyder snarere det hellige med fisken som i gamle dager ble mest brukt i fasteperioder. Det engelske navnet halibut har sin språklige opprinnelse i ord for hellig og flat.

Hvit, hellig, flat - og dessuten: utrolig tekstur, og helt fantastisk smaksrik. Dette er litt av en fisk.

Til julemåltidene selges den gjerne i tykke kotelettstykker, vi lager den her ut fra fileter.

Faren er at du koker, damper eller steker den tørr. Den må ikke varmebehandles for lenge. Det vil være dumt å spolere en så fantastisk råvare på så sløvt vis. Følg oppskriften!

En god smørsaus hører like naturlig til kveita som bacon til lutefisk. Et ikke fullt så velkjent tilbehør er gulrotkremen. Det blir en skikkelig smaksbombe når gulroten kokes inn i kyllingkraft, og passer godt inn også sammen med mange andre hovedingredienser i et festmåltid.

Gulroten: Kok gulrøttene først i kyllingkraft, så i fløte.

(Vil du unngå kjøtt i denne fiskeretten, erstatt kyllingkraft med vann - men samme mengde. Gulrøttene skal koke nesten helt tørre før du har i fløte.)

Lykke til - og godt nyttår!

Her har du flere av Kjøkkenveiens oppskrifter du kan prøve ut.