Tre unge mennesker i ivrig samtale, to i boblejakker, en i skiantrekk. En helt vanlig situasjon på Skistua. Bortsett fra en litt uvanlig mengde vitamindrikker på bordet mellom dem.

Dette ser jo svært så sprekt ut. Vært på ski?

- Joda, vi har vært ute i skiløypa. Jeg på ski, og så tok jeg med disse to, én i joggesko og en i høye heler. Haha! Vi har faktisk nettopp hatt en liten fotoshoot for denne drikken med vitamintilskudd.

Aha! Så de har tatt bilder av deg? Du er modell!

- Ikke akkurat. Jeg er ambassadør for Vitamin Well og skal være ansiktet utad her i Trondheim i sosiale medier. Bildene vi har tatt i dag vil komme på instagram.

Hvordan har du fått den jobben?

- Jeg har drevet med langrenn siden jeg var to år, og satset ganske lenge også. Gjennom langrenn har man en del sponsorer, for det er ikke så mye penger i det om man ikke er på landslagsnivå.

Oj, bør jeg vite hvem du er?

- Neida. Men som junior var jeg ganske bra, topp ti i landet. Men det er vanskelig å kombinere med studier, så nå har jeg trappet ned. Jeg har lyst å begynne på medisinstudiet. Jeg tar opp fag i år, og det har gått såpass bra at jeg tror det skal gå greit. Så det har vært idrett først, og nå er det skole. Det har vært fint å få oppleve begge deler mens man ennå er ung og lovende, som det heter. Haha!

Som aktiv langrennsløper har du vel vært mye her oppe i marka?

- Å ja, jeg har vært her én til to ganger hver dag. 700 timer i året. Nå er det ikke fullt så mye, men jeg er helt avhengig av å røre meg, jeg blir rastløs hvis jeg ikke har vært på ski eller sprunget en tur i løpet av dagen. Jeg bor på Byåsen, men er faktisk født i California. Foreldrene mine studerte ved Stanford, men så kom jeg til verden, og da flyttet vi tilbake til Norge etter et års tid.

Så du har dobbelt statsborgerskap?

- Jeg har et blått pass liggende et sted, ja, og det er en fordel om man noen gang skulle ha lyst til å flytte over dammen. Men jeg har aldri hatt noen drøm om å flytte til utlandet, jeg trives best her. Jeg er eldst i en søskenflokk på fem, og det er nok også litt av grunnen til at jeg er så hjemmekjær, jeg har et veldig tett forhold til småsøsknene mine. De to jentene på elleve og tolv er jeg litt trener for, de er kjempeaktive på ski.

Så bra. Men hvorfor har du lyst til å bli lege?

- Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med folk. Det kan nok være krevende, for jeg er litt følsom og kan bli litt revet med. Jeg må nok lære å distansere meg. Det hadde vært kult å være idrettslege, forske på hjertet, eller utholdenhetstrening. Vi får se. Det er mange muligheter. Helst vil jeg gå i Trondheim. NTNU er jo veldig bra. Og studiemiljøet i Trondheim er jo i en helt egen klasse!

Jeg synes å høre en brennende trondheimspatriot her?

- Ja! Jeg setter pris på det nære. Hver gang jeg er i en storby… jeg vet ikke, jeg blir ofte hjemmekjær. Når jeg er på ferie, savner jeg Trondheim og den jordnære Bymarka.

Du er på ferie og gleder deg til å komme hjem!!??

- Ja. I hvert fall om det går mer enn en uke. Herregud. Hehe, er ikke det rart?

Jo. Men nå er det snart et nytt år. Bortsett fra studier, hva er planen for 2018?

- Jeg skal i hvert fall ta biologi, og så blir det nok mye trening. Jeg har lyst til å gå NM-stafetten på Hamar i januar. Og noen turrenn. Og så blir det sikkert litt reising til Oslo også. Jeg har jo markedsføring som en hobbyjobb, har gjort noen jobber for Kari Traa også. Det gjør at jeg slipper studielån. Jeg har jo også mye mer tid til å jobbe med sånne ting nå etter at jeg la opp.

Når du er aktiv, skal du jo drive minst mulig med utenomsportslige ting. Bare sove, spise og trene. Helst ikke være sosial. Ikke gå på kino, for der er det masse folk, så da kan du bli syk. Og ikke dra på shopping, for da blir du sliten.

Hjelp, det høres nesten ut som du har kommet ut av fengsel!

- Hehe, ja, nå kan jeg faktisk få være litt ung også. Leve litt! Men jeg er glad for å ha med meg erfaringen, for du lærer det jo å prioritere og å takle motgang. Men du skal jo unngå store folkemengder, for da kan du jo bli syk, og hvis du blir syk, så ødelegger du en hel sesong. Det er det jo mange som opplever.

Så da har du stort sett vært sammen med langrennsløpere?

- Det blir jo veldig mange idrettsfolk jeg kjenner, og her i Trondheim er det et veldig bra langrennsmiljø. Man er jo sosial når man går på ski sammen, og det å ha et felles mål som man jobber mot, bygger vennskap på en helt annen måte enn bare å sitte på kafé. Når man er sammen om noe større, får man en annen relasjon. Da blir ikke intriger innad i jentegjengen like viktig. Så jeg er veldig glad for at jeg hadde med meg det i sekken. Men nå har jeg hatt et halvår etter jeg la opp, og denne høsten har jeg vært på noen bursdager, hvor jeg kunne ta meg et glass. Når man er aktiv, er man avholds fra august til april, så det er jo litt artig å kunne være med på sånne ting.

Og nå er det snart nyttårsaften!

- Ja! I fjor var jeg på samling på Røros, så det blir litt annerledes i år. Det blir nok å starte nyåret med en fest. For første gang!

hilde.ostmoe@adresseavisen.no