Dette blir vi grundig minnet om i 2018 - 300 år etter at general Armfeldt gjorde sitt mislykte forsøk på erobring. I markeringen av jubileet til neste høst vil Kristiansten naturlig nok stå sentralt, og svenskene har igjen meldt sin ankomst.

Men allerede i morgen kveld vil byen rette blikket mot festningen. Her vil det igjen sprute ild, smelle og frese når det skytes et stort arsenal av raketter til værs fra dette gamle strategiske punktet i Trondheim. Her har kommunen avfyrt sitt store fyrverkeri de senere årene, etter at det ble nedlagt forbud mot private raketter i Midtbyen i 2004.

På Kristiansten bygger kommunen på gamle militære tradisjoner. Det var herfra det skulle skytes med dundrende kanoner, og herfra har det vært saluttert i uminnelige tider. Men tradisjonen med fyrverkeri fra festningen er ikke så gammel som man kanskje skulle tro. Riktignok ble festningen tatt i bruk til oppskyting av raketter nyttårsaften 1931 og igjen året etter, men så ble festningsportene igjen stengt for den typen løssluppen feiring. I stedet ble Småbergan et populært utskytningssted da den private fyrverkeribruken grep om seg. På denne måten har himmelen over Kristiansten i mange år gnistret i lysregn nyttårsaften.

Fyrverkeri var noe folk var kjent med fra tilbake på 1800-tallet. Men det hørte opprinnelig ikke nyttårsaften til. I stedet var det på ulike fester og arrangementer ellers i året at det ble sendt raketter til værs, tent bengalske lys og illuminasjoner. Den første kjente nyttårsfeiringen med disse effektene var i overgangen fra 1900 til 1901, da århundreskiftet ble markert. Som vanlig fløytet dampskipene på havna nyttåret inn. I tillegg ble det sendt raketter til værs fra mange av båtene, og publikum fikk med seg en ekstra attraksjon på sin vante nyttårstur til Brattøra. Også flere steder i utkanten av byen ble det avfyrt raketter denne kvelden, men noen fast tradisjon ble dette likevel ikke før i årene omkring 1920. Da var det hotellene Phoenix og Britannia som førte an, samtidig som det ble sett lysende raketter på Fjellseter.

Festningen var militær, og nyttårsaften 1996, ved inngangen til Trondheims 1000-årsjubileum, var Forsvaret seg sin historie bevisst og lot det brake løs. Et fyrverkeri til 250 000 kr ble sendt til værs - dessverre midt i en snøbyge som skjulte det meste. Udelt heldig har heller ikke kommunen vært etter at det offentlige fyrverkeriet på festningen ble vedtatt i 2004. Det første året gikk bevilgningen på 155 000 kroner prisverdig nok i stedet til hjelpearbeidet etter tsunamien i Sørøst-Asia, og etter 2005 har dårlig sikt et par ganger begrenset effekten av lysfesten. Men i klarvær har fyrverkeriet fra Kristiansten vært et praktfullt syn fra alle kanter av byen.

Her kan du kose deg med mange flere bilder fra Trondheim før og nå.