Et skiftende værlag med kulde den ene dagen, mildvær den neste og så snøvær og kaldt igjen er også noe vi kjenner fra år til år. Ved nyttår i 1908 kunne avisen melde om «bitende Kulde» og et ypperlig ski- og sledeføre. Men det kalde været varte ikke lenge. Snart dreide vinden, og det drev våte byger inn over byen fra vest. Fra Fjellseter ble det imidlertid meldt om en halv meter nysnø, i tillegg til den meteren som lå der fra før.

Det gamle bildet med hestevogna i Kongens gate er tatt et stykke utpå ettervinteren, men illustrerer likevel noe av det typiske ved trondhjemsvinteren. Nede i byen var sleden ubrukbar som kjøretøy, men oppe høyden gled det fortsatt godt både på meier og ski. Selv om gatene lå tørre og bare, averterte Johan Lefstads sportsforretning ski for damer, herrer og barn, bindinger, sko og staver, skøyter og kjelker.

For mange sto den store idrettsbegivenheten fra året før friskt i minnet, Vinteridrettsuken 1907. Da hadde kong Haakon gjestet byen og fulgt konkurransene både på Skøitebanen og i Gråkallen, der det første rennet, 30-kilometeren, hadde gått i snøstorm, og «Graakallen var indhyllet i et ugjennemtrengelig Teppe, som hindrede enhver Udsigt,» som det het i avisen. Etter et nytt årsskifte ventet byen igjen på dette vinterlige høydepunktet som Gråkallrennet var. Fjellseter turisthotell tok imot bestillinger til festmiddagen på «Graakaldagen», mens Frimurerlogen forberedte storinnrykk til sin «sexa», dvs. festen rundt premieutdelingen utpå kvelden samme dag.

Frimurerlogen, helt til venstre på bildene, var reist av frimurerlosjen «Nordlyset» i årene 1899-1902, med Karl Norum og Johan Christensen som arkitekter, og var innviet av frimurernes høye beskytter, kong Oscar II sommeren 1902. I tillegg til frimurernes interne, lukkede virksomhet, ble Frimurerlogen en ny storstue for byens befolkning, med konsertsal, festlokale, spisesal og kafé. På nyåret i 1908 ga pianisten Rolf Brandt-Rantzau to konserter med Chopin og Liszt på programmet, og senere på vinteren fulgte bl.a. konserter med den italienske fiolinisten Armida Senatra og Beörecz Ignacz’ musikkapell.

På Rådhuset rett over gaten satt banksjef Andreas Berg som ordfører. En utvidelse av Lademoparken og tomtesalg til Jernbanen på Brattøra var blant de sakene som lå på hans bord da han gikk løs på et nytt arbeidsår. På brannstasjonen bortenfor startet det nye året rolig. Den eneste «Brand» som ble varslet i byen i disse dagene var satt i scene på Teatret av Dore Laviks Skuespillerselskab.

Her finner du mange flere bilder fra Trondheim før og nå