Det er nok lettere å se vindens positive betydning andre steder enn hos oss selv.

Mistral er vindfenomenet i Løvebukta, Golfe du Lion, som med ujevne mellomrom feier kald og iltert oppover Provence, møter motstand oppe i Alpene, og suser tilbake nedover Rhone-dalen og tilbake i Løvebukta - og som dermed påvirker klima og miljø også på andre siden av Middelhavet.

Vinden og været preger omgivelsene til forskjellige tider av året, og ytrer seg forskjellig for hvert år. Men det er på denne tiden av året og fremover at den markerer seg sterkest. Og ulikt våre dagers ekstremvær, som får sitt eget navn, står mistralen som en fast del av kulturen og økosystemet i hele området. Mistral er en del av de naturlige og kulturelle forutsetningene i Sør-Frankrike, en del av forutsetningene for de rike vekstvilkårene i området, og preger derfor all europeisk (og nordafrikansk) kultur.

Dagens kyllingrett, erkesørfransk som den er, ville kanskje ikke eksistert om det ikke var for dette helt spesielle værfenomenet som altså oppstår i Golfe du Lion, Løvebukta i Middelhavet. Det finnes utallige variasjoner over smakssammensetningene av sennep, honning, estragon (rosmarin om du som oss ikke finner fersk estragon i butikken). Her er vår variant, som får ekstra rev i seilene av heftig spansk pølse.

Vi ønsker dere alle et godt år, med mye frisk vind.

Ekstra rev i seilene: Kyllingen toppes med en saus smaksforsterket av løk og spansk pølse.