Pærer vil alltid være en lillebror til epler. Men de er ikke blant de utrydningstruede arter. Tvert imot. Butikkene bugner såpass av conference-pærer at du snart kanskje tenker på dem som en hverdagslig affære.

Det kan du si, i og med at pærer passer til det aller meste. Det gjør jo også rødvin. Det er muligens en påstand som kan diskuteres, men etter vår mening passer rødvin til alt, bortsett fra laks og egg.

Det passer i hvert fall til pærer. Hvis du koker saus på vinen, med sukker, vanilje, kanel og stjerneanis blir rødvin til luksusutgaven av rød saus, som vil løfte det meste, fra riskrem til sherrypudding.

Pære i rødvin er en klassiker, som kanskje har et snev av gamle dager over seg. Litt sånn som Finbeck avsluttet restaurantmåltidet sitt med etter at han hadde fortært sitt sprengte oksebryst med spisskål.

Men prøv det, på tampen av en god søndagsmiddag i bikkjekalde januar. Opplev magien som oppstår. Skjønn at det var en grunn til at pære med rødvin i sin tid ble en desssertfavoritt.

Her finner du mange flere oppskrifter fra Kjøkkenveien