Skal jeg gi en klem, eller er et håndtrykk godt nok? Oftere og oftere føles det litt for knapt kun å tilby et håndtrykk når du skal si hei eller ha det til en person. Burde jeg kanskje heller ha gitt en klem?

Etter en periode hvor jeg har følt meg kald og avmålt fordi jeg ikke har gitt en klem, har jeg nå skiftet strategi. Fra nå av skal jeg være raus med klemmene. Jeg skal ikke holde tilbake, tvert imot.

Resultatet er at jeg allerede har kommet opp i en del kleine situasjoner, hvor det har føltes alt annet enn rett å gi en klem. For all del, vi snakker ikke her om situasjoner i kategorien #Metoo, men om situasjoner i fullt dagslys, edru, med klærne på og med personer som har samme status.

Leste du denne? Er sjansen mindre for å bli oppfattet som en gal kattedame hvis man har en mann?

Alder har betydning for om en hei på deg-klem er grei å gi eller ikke. Det fikk jeg bekreftet da vi diskuterte temaet rundt lunsjbordet med kollegaer nylig. En av kandidatene til avtalefestet pensjon (AFP) fortalte da at han hadde gruet seg til den dagen han skulle gå av med pensjon. Årsaken var at han ikke ville ha en klem av den mannlige sjefen i avisen. Han hadde nemlig lagt merke til at den yngre sjefen like gjerne ga en klem til personer av samme kjønn, som til damene. Historien fikk frem smilet hos mange, men det var likevel tydelig at han ikke var bekvem med spontane klemmer, og i hvert fall ikke klemmer fra personer av samme kjønn.

Mange kjente seg igjen, og innrømmet villig at du fulgte ekstra med på om en blomsterbukett utdelt av en mannlig konferansier til en annen mann ble etterfulgt av en klem eller ikke. Det verste jeg vet er å få en bakhodeklem, sa en kollega. Når de ikke gir deg kinnet, forstår du at de egentlig ikke vil gi deg en klem.

Så du denne? Negersame ut av skapet

At man reagerer på å få en klem er da ikke noe rart, responderte en annen kollega. Hun har vokst opp i en tid hvor bare det å gi et håndtrykk kunne virke invaderende, og hvor foreldre og barn knapt tok på hverandre, i motsetning til nå da barna gjerne sover i foreldrenes seng til de har startet på skolen.

Det å gi hverandre en velkomstklem er noe vi damene i 50-årene har funnet på, mente en annen, og refererte til franskmennenes tre kyss på kinnet.

I utlandet kan det å gi en klem til en perifer venn eller bekjent være i meste laget. Da jeg som 15-åring var på sommerutveksling til en familie i Minnesota, rakk jeg fram hånden for å presentere meg, men jeg ble raskt korrigert. Det er bare personer i høyere stillinger, som politikere, som hilste på den måten, sa de. Noe verden da også har bitt seg merke i, etter president Donald Trumps mange famøse håndtrykk.

Forrige tankestreif fra Rabås: Krisa kom krypende da Theisendammen ble tømt for vann

Noen regler er det greit å ha. Å gi klemmer i forbindelse med jobb er best å la være. Det kan lett oppleves som hersketeknikk, selv om det er hyggelig ment.

Samtidig er det noe ved en liten klem som alltid varmer hjertet. Den ønsker oss velkommen hjem og gjør det lettere å skilles, skriver Johnny Ray Ryder.

Ifølge vitenskapen skal du helst holde noen 30 sekunder for at klemmen skal trigge endorfinene i kroppen. Det kan bli et spennende år for en som har lovet seg selv å bli rausere. Kanskje jeg starter i det små.