Det var en strålende januardag, en smørblid sol kompenserte for bitende kulde.

- Hva skal vi ha til lunsj, spurte kokken Lars.

- Tja, kanskje en saftig burger, foreslo én, mulig det var fotograf Richard.

- Torsk, dette er dagen for torsk, sa en annen, ganske sikkert oppskriftnedtegner Ole Jacob.

Det endte naturlig nok med torskeburger. Det førte verken til tumulter, opprør eller bitre miner. Bare blide fjes å spore.

Det er avgjort tiden for torsk, og spesifikt for skrei nå for tiden. Det er nå den er på sitt beste. Det er nå vi fråtser i store festmåltider med skrei, lever, rogn og tunger.

Men også i januar kan torsk spises i mindre høytidelige settinger. Torsk fritert i en saftig ølrøre gir perfekt fish & chips, men kan også spises med hell på annet vis. For eksempel i burger. Men uansett hva du serverer sammen med fritert torsk, vær forsiktig når du jobber. Frityr og åpen ild kan være skumle saker.

Her finner du mange flere godbiter fra Kjøkkenveiens oppskriftsarkiv

Vi har valgt enkelt, men smakfullt tilbehør - toppet av syltet rødkål. Som du vil se, har vi valgt å røre inn en del ubehandlet rødkål, for å få inn litt knasende tyggemotstand.

Rød glede: Syltet rødkål passer til nesten alt. Et triks er å blande inn noen rå strimler rødkål med de syltede. Så får du tygget litt også.
Frityrglede: Torsk i passe store biter blir gylne, luftige og glovarme fristelser. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen