Noen av oss spiser aldri kjøtt, noen gjør det mye sjeldnere enn før.

Egentlig kan du oppnå et mye mer variert kosthold og smaksbilde om du ikke alltid lar kjøttet spille hovedrollen. Men det er noe med at det tar tid å innarbeide nye vaner, og når man har begrenset kunnskap, har man tendens til å ty til de samme triksene gang etter gang.

For en nybakt veganer går det kanskje ikke mange dagene uten måltider med kikerter som en vesentlig ingrediens.

Det er ikke en vegansk rett vi presenterer i dag, det er masse god animalsk smak i vår lasagne, med blant annet en hellig treenighet av italienske osteklassikere, parmesan, mozzarella og ricotta.

Men hovedtyngden ligger i de snedige kompanjongene aubergine og squash, eller eggplant og zucchini om du vil. De er jo for så vidt ganske like, men det er utenpå, i form og struktur. Smaksegenskapene deres er ganske så forskjellige. Squash er den grå, litt kjedelige kameraten, alltid enig med siste taler, som har nesten totalt nøytral smak i seg selv, men trekker til seg smaksrikdommen til enhver du kobler den til. Aubergine er den bråkjekke typen, litt for drøy, litt for skarp, litt for bitter for de fleste. Om den serveres alene. Men når den blir behandlet på rett måte, og den settes sammen med andre smaker, gir den perfekt fordypning og smaksrikdom til helheten. Squash og aubergine gjør både hverandre og andre gode, i mange forskjellige sammenhenger. For eksempel i ratatouille, i moussaka - og i lasagne.

Vi presenterte vegetarisk lasagne i denne spalten for nesten 20 år siden. Da var dette en radikal tanke for mange. Nå er det nesten i overkant hverdagslig.

Tror du kanskje ja - men det er mye fest i denne lasagnen. Spis den rett fra ovnen, brennende het.

Her finner du noen flere vegetarretter fra Kjøkkenveien