Med snø i bakkene og is på vannet byr Lian igjen på gode forhold for vinterlig aktivitet. Men til daglig yrer det ikke akkurat av liv i dette området, der gammel innmark er i ferd med å gro igjen, og få skispor er å se mellom busker og trær.

Utfarten til Lian er riktignok fortsatt upåklagelig, men de fleste som kommer hit, starter turen sin her og snur ryggen til det eldorado for vintersport som Lianvannet en gang var. Det er sikkert kjent for mange at A/S Graakalbanen sto bak mye av det som skjedde rundt Lian etter at banen ble ført frem hit i 1933. Til sommerbruk ble det bygd badeanlegg og svømmestadion, og vinters tid ble det lagt til rette for enda større aktivitet. På isen ble det gått og danset på skøyter, spilt ishockey og arrangert isbanerace for motorsykler. Travsporten hadde iblant sin arena her, og løpene på Lianvannet trakk mye folk. Foran «to-to-bodene» sto travtipperne i kø for å sikre seg sine bonger, før de ivrig tok plass inntil brøytekantene langs banen for å se om tipsene gikk inn.

Travkjøringen på Lianvannet var en noe eldre tradisjon og kom før Gråkallbanen til Lian. Det første løpet gikk i 1925 og fortsatte de neste årene, med et tilskuertall på 6000 på det meste. Vinters tid foregikk en rekke travløp på islagte vann rundt om i Trøndelag, med mange lokale travlag som arrangører. Men Trøndelag Travsportsforenings stevner på Lian var regnet som de største, med stor totalisator-omsetning, mye folk og god stemning.

Her kan du finne mange flere bilder fra Trondheim før og nå

Tidlig i 30-årene fikk travsportforeningen sin nye travbane på Leangen, der hestene også konkurrerte på isbane. Men fortsatt sto vinterløpet på Lian på programmet, selv om det ikke ble gjennomført hvert år på grunn av dårlige isforhold. Men i mars 1935 lå alt til rette for en fin travdag, med åtte løp på nybrøytet bane. Nysnøen gjorde riktignok banen noe smal, slik at det oppsto en del kollisjoner. En av kjørerne som ble kastet av sulkyen, kom seg opp på ryggen av hesten og avsluttet originalt løpet som rytter! Beste kilometertid hadde O.J. Garbergs Aladdin med 1,38,3.

I sitt arbeid for å skape et godt passasjergrunnlag for trikken, tilbød for øvrig A/S Graakalbanen i 1927 Trøndelag Travsportforening et areal på ca. 100 mål på Lianmyrene - gratis. Foreningen tok ikke sjansen på å takke ja til det generøse tilbudet og kjøpte noen år etter eiendommen Leangen søndre til sin travbane. Et aktuelt apropos til dagens leting etter et nytt travanlegg.