Utenriks

Krigshelten som løy om alt

Han kjempet de tidligere konsentrasjonsleirfangenes kamp og ble hyllet, men hele hans livshistorie var en løgn.

Før avsløringen: Enrico Marco i konsentrasjonsleiren Mauthausen i 2003. Marco var formann i foreningen av spanske KZ-fanger, og tilstede på alle minnemarkeringer. Livshistorien hans var full av løgner. Foto: Scanpix 

Enric Marco (96) var Spanias mest kjente overlevende fra de tyske konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig. Han var en beundret deportado. Han var mannen som spilte sjakk med døden og vant. I tiårene etterpå så han det som sin plikt å dra rundt og holdt foredrag og møte skoleklasser, for at ingen skulle glemme, og for at historien ikke skulle gjenta seg. Det var i det minste en god historie, og nå er den egentlige historien om ham blitt fortalt i en bok av Javier Cercas, en av Spanias mest anerkjente forfattere og journalister.