Kan du vente noen minutter, jeg bare få skrevet ned denne tanken jeg har her!

Selvsagt kan vi vente. For hun sitter på en polstret benk på Ni Muser, har en stabel bøker foran seg og et pc-tastatur som går på høygir, lar seg verken distrahere av musikk eller kaféstøy.

Noen minutter senere ser hun opp, klapper sammen pc-en og smiler.

- Der!

Jeg ser du er veldig oppslukt! Hva er det du holder på med?

- Jeg jobber med doktorgraden min. Den skal handle om hvordan ungdommer som leser fantasy, spesielt Harry Potter, bygger sin seksuelle identitet på fanfiction nettsider. Hvordan de beskriver seg selv, sin seksualitet og kjønn, spesielt i området slash fiction.

«Slash fiction», hva er det?

- Slash fantasy fiction. Det er historier som handler om seksuelle forhold mellom karakterer av samme kjønn, uansett om romantikken faktisk eksisterer. Gjerne queer. I Harry Potter vil de for eksempel ikke beskrive Harry og Hermine sammen, men to kvinner sammen, eller to menn. De beskriver seg selv og sin seksualitet og identitet innenfor Harry Potter-universet til de andre i nettforumet. Disse tekstene er det jeg bruker.

Og hva har du funnet ut?

- Jeg er helt i begynnelsen, så jeg kan ikke si så mye ennå, men man kan si at de har sine egne normer som er litt utenfor normene ellers i samfunnet.

Hvordan kom du på dette som et tema for en avhandling?

- Hehe, jeg var jo Harry Potter-fan selv da jeg var yngre.

Du er en del av Harry Potter-generasjonen ... med fokus på sex?

- Ja! Haha. Den første boka kom da jeg var rundt ni år, litt yngre enn Harry, og da den siste kom, var jeg litt eldre enn ham. Det var helt perfekt! Men jeg hadde jo ikke så mange spørsmål rundt seksualitet den gangen. Det er noe jeg er blitt mer interessert i etter at jeg ble eldre.

Du snakker godt norsk, men jeg hører jo at du ikke kommer fra Trondheim og Norge, hvor er du fra?

- Jeg har bodd i Norge i fire og et halvt år, men min jobb som universitetslektor innen barne- og ungdomslitteratur på NTNU har foregått for det meste på engelsk, så det er blitt litt lite norsk muntlig. Jeg kommer fra Canada. En av grunnene til at jeg finner dette så interessant, er at det er mange forskjellige nasjonaliteter med forskjellige normer som kommer sammen og beskriver seg selv på disse nettsidene.

Har du selv skrevet inn på slike slash-nettsider?

- Ja! Da jeg var sånn 14-15 år. Man måtte være 18 år for å gå inn på de slash-nettsidene, men jeg tenkte at når jeg som 14-åring hadde lov til å ha sex, så måtte jeg da også kunne være på den nettsiden! Haha!

Er 14 år seksuell lavalder i Canada? Fremdeles?

- Ja, men partneren din må ikke være mer enn to år eldre enn deg, slik jeg har forstått det. Etter fylte 16 år, er det ingen slik begrensning.

Så du forfalsket alderen din på disse foraene. Hva skrev du om deg selv?

- Siden jeg var for ung til å være der, var jeg forsiktig med å fortelle for mye om meg selv. Haha! Men jeg er liberal når det gjelder sex for yngre. I avhandlingen min tenker jeg på seksualitet i vid forstand. Og så lurer jeg veldig på hvorfor særlig middelaldrende kvinner er interessert i slash fiction som beskriver homofili. Tidligere forskning har vist at det særlig er middelaldrende kvinner som har skrevet slike historier. Kanskje er de mer åpne? Jeg har noen tanker, men det er for tidlig å si noe om det ennå.

Hva slags tanke var det du holdt på med akkurat da jeg kom bort, for da var du helt oppslukt!

- Ja, jeg skriver en oppgave om Beauty and the Beast. En av de tidlige og mest kjente versjonene som er skrevet, av madame Jeanne-Marie Leprince de Beaumont. Dette var rett før den franske revolusjonen, og det er interessant at udyret er en umenneskelig mann som er unormal i noen henseende, og normal i andre. Og prins. Jeg fokuserer på hvordan det maskuline fungerer i historien, politisk og personlig, den gang rundt 1750.

SÅ lenge siden?! Er det en del av avhandlingen?

- Ja, og så skriver jeg litt om Ludvig 14 og tiden etter ham, maskuliniteten, hva som var vanlig og uvanlig, også medisinsk. For de begynte jo allerede på 1600-tallet å beskrive hva som var en vanlig lengde på penis.

Skjønner. Men jeg må jo spørre hvorfor du holder på med dette her i Trondheim?

- Jeg traff en gutt på sommerskole for kritisk teori i London. Etterpå kom han til Canada for å besøke meg. Og deretter bodde jeg i Tyskland en tid, og det ble lettere for oss å besøke hverandre. Så flyttet jeg til England, mens han fikk en veldig god midlertidig stilling i Bergen. Så da flyttet jeg også dit. Men så fikk jeg en midlertidig stilling her, og den ble permanent, og Ove fikk en fast jobb i Oslo. Han er fotograf på Munchmuseet - og kunstner. Så nå reiser vi mellom Trondheim - Oslo.

Hjelpe meg! Hvor lenge har dere holdt på sånn?

- Vi har vel vært sammen i seks år, men jeg har bodd i Norge i snart fem år. Men vi skal sikkert bo mange andre steder i verden, som forsker er det gode muligheter. Jeg ser for meg mange, mange reiser.

Men du, hvor mange ganger har du lest bøkene om Harry Potter?

- Å! Det kan jeg ikke si offentlig, det er for pinlig! Jeg har lest dem på engelsk. Og fransk og norsk. Kanskje jeg vil lese dem på tysk en gang. Den første gang du glemmer at det er et annet språk du leser på, det er en helt fantastisk glede!

Er du blitt rotløs etter hvert som du har hoppet rundt fra sted til sted?

- Ja, jeg elsker å flytte! Av alle steder jeg har bodd som voksen, er Trondheim det stedet jeg har bodd lengst. Tre år her, dobbelt så lenge som i Bergen. Og tre ganger så lenge som i New Zealand, og jeg har bodd i England to ganger. Jeg har vært i Trondheim lenge nå. Neste år blir det nok til at jeg bor en del i Oslo, sammen med mannen min.

Har dere rukket å gifte dere?!

- Ja, for litt over to år siden, i Tinghuset her i Trondheim. Det var mest av praktiske grunner.

Men ellers er dere ikke særlig praktisk anlagt i forholdet, med så lang avstand ...

- Men egentlig gir det jo romantikk til forholdet. For hver gang vi er sammen, tar vi tid til hverandre. Vi møtes annenhver helg. Det fungerer fint, spesielt når man har en doktorgrad å skrive. Jeg håper når jeg har levd, at jeg har levd et interessant liv. Hva er vitsen med å leve om det ikke er interessant!

Du er i hvert fall godt i gang! Takk for en interessant historie, takk for praten og lykke til!

hilde.ostmoe@adresseavisen.no

Vi er mange som sitter på en benk innimellom. Her kan du lese flere benkesamtaler.

..og her kan du lese flere saker fra Ukeadressa.