Vanene er så forskjellige. Barn og amerikanere trives godt med melk til sjokoladekake. Den tradisjonelle norske comboen er kaffe og kake, mens lenger sør i Europa kan man krangle om hvilken dessertvin som passer best.

Så hva med øl?

Det kan være interessant, men også risikabelt, å spørre en moderne ølnerd om det finnes øl som passer til sjokoladekake.

Risikabelt fordi det selvsagt finnes øl som passer sjokoladekake. Det spørs på hvilken type sjokoladekake, og så spørs det på glasuren, og kanskje på pynten. Og så vil du ha det gående. Om du spør en ølnerd om øl og sjokoladekake, så bør du ha satt av litt tid.

Men vi skal i utgangspunktet ikke drikke øl til kake. Vi skal bake med øl. Da trenger vi ikke fundere så mye. Guinness er en klassiker høyt hevet over rådende øltrender. Guinness og matlaging er god match. Det bekmørke ølet passer godt til forskjellige typer gryter, deig og rører, blant annet er Guinness tilnærmet obligatorisk i røren du dypper torsken i før fritering når du skal lage fish'n'chips.

Men altså, sjokoladekake. Maltet fra det bekmørke ølet jobber ypperlig på lag med sjokoladen. Det skaper smaksdybde. Og her kommer en betimelig advarsel: Sjokoladekake med Guinness kan vise seg å være sterkt avhengighetsdannende.

Samtidig er det på sin plass å berolige. Når kaken er ferdig stekt, er all alkohol i ølen for lengst forduftet. Dette er en familievennlig kake.

Men slanten med Guinness som er igjen i boksen, er det nok best kakebakeren tar hånd om alene.

Her kan du lete deg gjennom mange flere oppskrifter fra Kjøkkenveien.