Han er ikke noen særlig fan av standardløsninger, Einar. Han liker at ting er litt spesielt, eller helst spesiallaget. Etter en mannsalder som byggmester kjenner han mange håndverkere og har sansen for å benytte seg av deres kompetanse. I blokkleiligheten i Ila ser vi derfor løsninger laget av blikkenslager og glassmester, detaljer som gjør rommene mer funksjonelle eller som gjør at Einar slipper nesten-bra-løsninger.

Men det var denne doen. Den kunne ingen lokal håndverker hjelpe ham med. For Einar fikk altså den lyse idé at han ville ha en rød fargeklatt på badet – og det skulle være selve toalettskåla. Røde håndduker ville vært enklere, for å si det sånn. VVS-butikkene i Norge kunne ikke hjelpe, så da ble det å lete på nett. Noen røde doer fant han, men ikke hos noen som kunne levere i Norge. Med hjelp fra datteren, som bodde i Belgia, fikk Einar til slutt tak i det han ville ha. Doen hans kommer fra Tyrkia, ble kjøpt i en nederlandsk nettbutikk, og ble levert til datterens adresse i Brüssel.

- Den sto vel og ventet på meg i et halvt år før jeg kombinerte henting av datteren og av doen til jul, forteller Einar.

Tapet fra hotellheis

Det var ingen bråhast med oppussinga. Blokkleiligheten han kjøpte da han hadde fått nok av hus, hage og snø på Nyborg, var grei nok, men kjedelig og hvitmalt med kjedelig parkett, og Einar ville gjøre noe med det. På et hotell utenfor København merket han seg tapetet i heisen, og fant ut at dette var noe han ville ha.

God som gull: Yttergangen og doen blir til sammen samme fargeduo som soverommet. Legg merke til motivene på bildene utenfor den røde dass.

Atter en gang svingte datteren seg, og etter å ha fått kontakt med hotelldirektøren og interiørdesigneren, fikk de spesifikasjonene som gjorde det mulig å bestille tapetet. I mellomtiden hadde Einar snakket med en venninne i bransjen, og fått anbefalt et annet, tøft tapet til stua.

- Sjekk, den er rå, det er nesten som takpapp, sier Einar. Mineraltapetet i mørk grå danner et stilig bakteppe for rekken med kunst som henger på stua.

Gikk for gull

Men så var det det heistapetet. Det likte han jo også så godt! Vel, gangen trengte også en ny drakt. Og her bestemte Einar seg like godt for å gå for gull. 3D-tapet i gull. Og det stopper ikke der. På soverommet er det også gull som gjelder. Purpur og gull, faktisk.

- Jeg ville absolutt ha vegg-til-vegg-teppe på soverommet. Det er så deilig å stå opp til, og hvis du kjøper god kvalitet og riktig type teppe, er det heller ikke noe problem med støv og allergi, sier han. Turen gikk til Musum tepper, og valget falt på et rødt og mykt teppe.

- «Hva går til rødt?», tenkte jeg. «Nei, gull er jo tøft?»

Dermed ble det gullvegger også på soverommet. Malinga var ikke den enkleste å hanskes med, men gullvegger ble det, kantet med purpurrødt listverk.

- Og så ville jeg ha det samme i vinduet, så der leverte jeg fargekoden og fikk laget persienner i samme farge, forteller Einar. I taket har han malt antrasittgrått med små skydotter, og over senga henger detaljen som hever det royale preget på soverommet til uante høyder:

En kongelig utskåret sengegavl.

- Den der laget onkelen min til vannsenga jeg bygde meg en gang på 80-tallet, forteller Einar.

Røft kjøkken

Onkelens treskjæring henger også til pynt i gangen, samlet på en bakgrunn som blikkenslageren har laget. Den samme platetypen går igjen bak speilet, i utforinger og som avslutning på flisfeltet på kjøkkenet.

LES OGSÅ: Ann-Randi og Stig-Arvid på Røros gikk for knallrødt kjøkken og brukte like gjerne samme farge på en stuevegg.

Magnetlist: Det eneste dumme med innbygd kjøleskap, ifølge Einar, er at du ikke har noe sted å gjøre av kjøleskapsmagnetene. Det lot seg løse ved hjelp av blikkenslageren.

Einar trengte et sted å gjøre av kjøleskapsmagnetene da han bygde kjøkken med innebygd kjøleskap, og fikk laget denne blekkplaten med magnetisk overflatebehandling - som samtidig ble en overgang mellom to materialvalg på kjøkkenet.

Dette rommet var på sett og vis det enkleste for Einar. Han monterer Mobalpa-kjøkken gjennom jobben sin, og var aldri i tvil om at dette var det han skulle ha.

- Det kommer fra en liten fabrikk som startet med en gubbe som laget kommoder i de franske alpene, forteller Einar.

Med fronter og sideplater i skiferetterligning, har han fått et røft og maskulint kjøkken.

– Det var ei Guds løkke at det sto et gammelt kjøkken i leiligheten da jeg kjøpte den, for jeg ønsket jo å bygge mitt eget kjøkken, og da ville det vært for galt om det sto et nytt her fra før.

Å velge kjøkken var en no-brainer for Einar. Gjennom jobben som byggmester har han montert kjøkken fra den lille leverandøren i flere år, og var aldri i tvil om at det måtte bli et kjøkken derfra. Overflatene i imitert skifer gir et maskulint uttrykk.

Einar rensket seg ned til gammelbetongen på gulvet fra 1962, limte på varmekabler og la to lag med avrettingsmasse av et slag som er beregnet på å være topplag. Gulvet ble både varmt og stilig.

Kjøkkenet er mørkegrått, det samme er tapetveggen på stua. Sofaen er knallrød, akkurat som doen – og vasken på badet, som for øvrig var mye lettere å få tak i enn doen. Soverommet er i purpur og gull, og gull er også det som gjelder i gangen. Slik har Einar bundet rommene i blokkleiligheten sin sammen til en treroms i rødt, gull og grått.

LES OGSÅ: Lyst til å se en annen blokkleilighet med gull som gjennomgangstema? Ole i "Lille Versailles" på Møllenberg liker også gull, men har en helt annen stil enn Einar.