Midt blant skiutstyr, klær, matvarer PC-er, propanbeholdere og annet utstyr sitter barn og voksne.

- Det skal ikke store gjenstanden til før den utgjør en potensiell dødsårsak ved en trafikkulykke. Selv ved lave hastigheter blir løse gjenstander i bilen livsfarlige ved en bråstopp, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige Pål Rune Eklo.

Å legge alt i takboksen er heller ikke noen god løsning. En tungt lastet takboks endrer bilens tyngdepunkt og kjøreegenskaper vesentlig. Resultatet er økt risiko for skrens på bilen.

- En tungt lastet bil får skrens på en helt annen måte enn uten last. Størst utslag får det hvis du har mye tyngde på taket. Bakenden på bilen vil ofte skli ut, noe som kan føre til sidekollisjoner, i verste fall med møtende trafikk, sier Pål Rune Eklo.

Gode råd: For all del, ikke less på for mye.

Kjøreegenskapene påvirkes

Jo mindre og lettere bilen er, desto mer påvirkes kjøreegenskapene av lasten.

- Hvordan bør man pakke bilen?

- Legg tunge ting så lavt og midt i bilen som mulig. Det vil si innerst i bagasjerommet. Løse gjenstander hører hjemme i bagasjerommet bak hundegitter eller bagasjenett. Husk å bruke bilbelte, det er den viktigste livredderen i en kollisjon, sier Eklo.

Gjenstander skal ikke ligge løst i bilen, eller kunne komme fra bagasjerommet og inn i bilen under hard oppbremsing. Det kan være lurt å lese instruksjonsboken. Ikke overstig bilens og takboksens maksimale lastevekt.

En person på 70 kg veier nesten 700 kg i en kollisjon på bare 50 km/t.

Sjekk dekkene

- Har du andre gode råd?

- Sjekk dekktrykket. Er bilen tungt lastet, må du ha et høyere lufttrykk i dekkene. Se bilens instruksjonsbok. Sjekk mønsterdybde og se etter skader på dekkene. Ha nok spylervæske og gode vindusviskere, understreker kommunikasjonssjefen.

Eklo legger til at lav vårsol og våt veibane er utfordrende for sikten. Ha nok drivstoff, samt mat og varm drikke til å takle uforutsette hendelser på veien. Vurder behovet for å ha med kjetting. Sjekk at batteriet er fulladet og i god stand. Ha varmt tøy lett tilgjengelig. Smør matpakke og varmt drikke – i tilfelle uforutsett kø eller uhell.