Påskefeiring. For de fleste av oss innebærer det lange, dovne dager i selskap med påskekrim, Kvikk-Lunsj, appelsiner og skiturer på fjellet. Lenge har vi trodd at vi var alene om å ha slike spesielle og nasjonal-spesifikke påsketradisjoner. Det er forsåvidt riktig. Ingen andre kan skryte av å konsumere mer kriminallitteratur og TV-serier mens vi hiver innpå med sjokolade og sitrusfrukter på toppen av et fjell. Men andre land har også sine særegenheter når det gjelder å feire denne høytiden. Her er de som skiller seg mest ut.

Polen

Fordi Polen hovesaklig er et katolsk land så vektlegges det religiøse aspektet på påsken sterkere enn det gjør hos oss. I Polen så anses påsken som en av de viktigste høytidene i året, og spesielt langfredag blir betraktet som en særdeles viktig dag.

I Polen er det tradisjon å ta med seg kurver med mat i kirken. Disse skal inneholde brød, salt, pepperrot og sjokolade i tillegg til andre matvarer som kirkegjengerne selv liker. Disse kurvene skal pyntes med tytterbærkvister og dekkes til med servietter. Presten velsigner maten med vievann og måltidet spises i kirken.

Andre påskedag er dagen for spøk og spetakkel. Den mest bisarre tradisjonen denne dagen kalles «smigus-dyngus» som går ut på at alle gutter står opp litt ekstra tidlig for å sprute kaldt vann på jentene.  Andre påskedag er på grunn av denne tradisjonen kjent som «våt mandag» og er også noe som blir gjort i Ukraina.

Smigus-dyngus: Med tanke på hvor kald påsken ofte er i Norge så er kanskje ikke dette en tradisjon vi nødvendigvis trenger å adoptere.

Tyskland

I Tyskland feires påsken litt forskjellig avhengig av hvilken del av landet du bor i. Den sydligste delen av Tyskland er stort sett katolsk, mens den nordlige er protestantisk. Men noen tradisjoner er like for hele landet. Ikke minst gjelder dette tradisjonen med at venner gir hverandre håndmalte egg. Og på skjærtorsdag så spiser man grønnmalte egg.

Tyskland har også en tradisjon med påskebrann. Dette er en markering at vinteren er over og i den anledning så samles alle juletrær sammen og blir satt i brann.

Grønne egg: Tyskland har en lang rekke påsketradisjoner avhengig av hvor i landet du bor. Men grønne egg er noe du kan se uansett hvor du er.

Finland og Russland

Her spiser man «blini» i påsken. Dette er en spesiell type pannekake som er et symbol på sol, vakre dager, gode avlinger, lykkelige ekteskap og sunne barn. Disse pannekakene skiller seg fra vanlige pannekaker ved at de heves med gjær og det skal være bokhvete i røren. «Blini» serveres gjerne med rogn og smetana (en slags Creme Fraiche).

Blini: En type pannekaker laget med gjær. Og de skal gjerne være grove.

England

Her skal det serveres stekt skinke til en ekstra tidlig middag på 1. påskedag.

Roast: Foto: Påske på britisk vis. foodsupply.au

Mexico

Her er skilpaddekjøtt en viktig del av påsken. Hvert år slaktes titusenvis av havskilpadder for å bli påskemåltid. Bakgrunnen for denne merkelige tradisjonen er den katolske kirkes gamle påbud i landet om at rødt kjøtt skal ikke spises i påskehøytiden. På grunn av at havskilpaddene var i ferd med å bli utryddet, ble det forbudt å fange disse i 1990. Noe som befolkningen brydde seg fint lite om. I følge dyrevernsorganisasjoner så drives det fortsatt fiske etter havskilpadder i stor skala.

I Mexico feires også påsken med frivillige korsfestninger for å hedre Jesus død på korset.

Korsfestet, men ikke død og begravet: Ingen tar påskefeiringen mer alvorlig enn mexicanerne. Og frivilliig korsfestelse er en del av tradisjonen.

Frankrike

I den lille byen Haux så blir det hvert år laget en omelett med 4500 egg som skal mette 1000 mennesker på byens torg. Bakgrunnen for denne tradisjonen skal vistnok være at da Napoleon (med sin hær, naturlig nok) kom til denne byen i 1806, så stoppet han for å spise omelett her.

Verdens største omelett: Finner du i den franske byen Haux ved påsketider.

Hellas

Hellas har en drøss med påsketradisjoner som følger den gresk-ortodokse kirkes retningslinjer, men den mest bisarre finner vi på øya Korfu som hvert år feirer påske ved å kaste steintøy ut gjennom vinduet. Poenget her er at alt steintøyet skal knuses når det treffer bakken. Dette symboliserer håpet om at årets avling skal bli god nok til å fylle alle potter. Tradisjonen kan stamme fra den gamle Venezia-staten der det var tradisjon å kaste alle sine gamle gjenstander ut av vinduet på første nyttårsdag.

Knuser steintøy: Potter, kar, blomstervaser og krukker. Alt går ut gjennom vinduet på Korfu når det er påske.

Bulgaria

Her brukes egg på en helt annen måte, nemlig som våpen. En gammel påsketradisjon i dette landet går ut på bevepne seg med et egg der den tynneste enden skal forsøke å knuse motstanderens egg. Vinneren av denne egg-kampen blir spådd å bli det familiemedlemmet med størst suksess i det kommende året.