Men likevel er det et stykke igjen til mengdene som lavet ned i 1976. Da det sto på som verst, rakk ikke kommunen å brøyte parkeringsplassene i Fjellseterveien, slik at buss var eneste adkomstmulighet til Skistua - for den som ikke valgte å gå skiløypene opp.

Buss nummer 10 til Skistua har for mange vært en trofast venn gjennom mange tiår, i skiftende vær- og føreforhold. På det nye bildet ser den riktignok temmelig tom ut, men avstigningen skjer i dag litt lenger oppe, på platået ovenfor Skistua. Noen slutter stadig opp om Skistubussen, selv om den sjelden er like fullpakket som i vinteren 1976, eller i 1950- og 60-årene, da den ble kjørt av Trondheim Bilruter fra Dronningens gate. Når rekorden ble satt vites ikke, men en notering på 3000 passasjerer den største utfartssøndagen i 1955 ble det i hvert fall vanskelig å slå.

Her finner du flere bilder og fortellinger fra Trondheim før og nå.

Rutebussen til Skistua er en godt over hundre år gammel tradisjon, innført av hotelleier Edvard Holthe på Fjellseter turisthotell i 1910. I 1924 overtok Oscar Vinje denne populære ruten, før det meste av busstrafikken i byens omegn seks-syv år etter krigen ble et offentlig ansvar.

Målet for bussturen - Skistua - har vært et tilhold for byens markatravere siden den sto nybygd i 1896. Lenge var dette ei skihytte forbeholdt eieren, Trondhjems Skiklubsmedlemmer, men terskelen ble etter hvert senket og hvem som helst var velkommen inn. Som i dag startet mange turen her, sommer som vinter, mens andre nå som før legger veien innom som en del av turen. Få andre steder i Bymarka er det mer bekvemt å ta seg en hvil enn på Skistuas solfylte terrasse.

Den første Skistua var en lav tømmerbygning i dragestil, ombygd og utvidet både i 1905 og 1929, siste gang blant annet med kjeller og sanitæranlegg. Natt til 1. januar 1947 brant denne bygningen ned til grunnen og ble erstattet med den nye, høyere og større, rødmalte Skistua i 1950, tegnet av arkitekt Roar Tønseth sr.

Trondhjems Skiklub sto som eier av Skistua frem til 1974 da den ble gitt til Trondheim kommune. Den videre, offentlige driften svarte imidlertid ikke til forventningene, og i 2004 ble Skistua tilbakeført til Skiklubben, som ble tilstått 10 mill. kr i erstatning for manglende vedlikehold i de 30 årene den hadde vært kommunens eiendom. En omfattende rehabilitering ble satt i gang, ved Svein Skibnes Arkitektkontor, og ved gjenåpningen i 2007 hadde Skistua fått den form og moderne innredning som den har i dag.