Tidene har forandret seg på Nordre, der trærne har vokst seg store, og den ene gården etter den andre er blitt borte siden tidlig 1900-tall. Men mellom Thomas Angells gate og Olav Tryggvasons gate holder fortsatt en rekke med tregårder stand, riktignok ikke lenger med de samme forretningene som preget strøket gjennom mange år.

Lenge var H. Swendgaard en kjent og innarbeidet butikk i dette kvartalet. Det var dit trondhjemmerne gjerne gikk når de skulle kjøpe tapet, møbelstoffer, duker, tepper, linoleum og forskjellige andre varer til hus og hjem. Hos Swendgaard visste folk hva de fikk, for denne familiebedriften holdt seg i samme bransje gjennom flere generasjoner.

Forretningen var grunnlagt av Hedley Ludvig Swendgaard i 1901. Han var på det tidspunkt 32 år gammel og hadde i flere år vært medarbeider hos manufakturhandleren W. Berle på det samme hjørnet i Nordre gate 13. Nå var Berle død, og Swendgaard tok over det sentrale lokalet med sin egen «specialforretning» som åpnet midt i oktober 1901.

I de første årene hadde urmaker Markus Savosnick et lokale i den samme gården, mens det videre oppover i gata lå en lerrets- og hvitevareforretning, drevet av Sigurd Dahl, i nr. 11. Ved siden av denne igjen hadde gartner Enoch Cederpalm sitt utsalg av blomster, frø etc. fra sitt gartneri i Elvegata.

Kjøpmann Hedley Swendgaard var for øvrig et kjent navn fra en annen arena. Han ble tidlig medlem av Trondhjems Velocipedklub og var blant pionerene som i 1890-årene konkurrerte på sykkelbanen på Museumsplass. Ellers var det vanlig å se ham blant klubbkameratene, iført uniform, defilere med militær presisjon på sine høye velosipeder i Ekserserhaven.

I 1905 var Swendgaard daglig å se på vei ned fra boligen i Weidemanns vei, der han holdt hus sammen med sin kone Clara og deres seks små barn. Den yngste av disse, ettåringen Henry, skulle med tiden overta farens forretning. Dette skjedde i 1936, da Hedley Swendgaard døde 67 år gammel. Henry Swendgaard ledet firmaet gjennom krigen, med blendingsgardiner som en viktig og etterspurt vare i butikken, og frem til påsken i 1950, da han døde under en skitur i Rondane, knapt 46 år gammel. Forretningen ble ført videre av sønnen Hedley Swendgaard, frem til butikklokalene på Nordre ble overtatt av Motesenteret i 1974. Siden har dette hjørnet vært preget av skiftende klesmoter, i noen år av Motesenteret Victoria og i senere tid av den tyske motekjeden Hallhuber.

ukeadressa@adresseavisen.no