Det gamle smelteverksområdet på Lilleby fylles med boliger. Ett av byggene som er under bygging, skiller seg ut.

Den åtte etasjer høye blokka som nå ferdigstilles bygges i massivtre, i motsetning til resten som er bygd i stål og betong.

- Dette bygget gir 40 prosent lavere klimaavtrykk sammenlignet med nabobygget, forklarer Sigbjørn Faanes, prosjekteringsleder i Veidekke entreprenør, som står for byggingen.

Bygg- og anleggsvirksomhet utgjør 15 prosent av norske klimautslipp og denne næringen må endres for å nå nasjonale mål om kutt i utslippene.

- Noe må skje, og nå skjer det, mener Faanes.

Blokka til venstre bygges i massivtre, i de andre er det benyttet stål og betong, forteller prosjekteringslederen på Lilleby.

I førersetet

- Trondheim kommune har vært flink til å benytte massivtre i egne prosjekter. De framsnakker bruken og motiverer andre, da er det moro å følge opp.

- Høye hus har vanligvis vært bygd i stål og betong, men det blir viktigere og viktigere å velge bærekraftige materialer når vi skal fortette byene.

- Tre vil være et viktig bidrag for å redusere utslipp av CO₂, og dette er et produkt vi kan ta i bruk med en gang. Det tvinger også produsenter av andre byggematerialer til å utvikle mer miljøvennlige løsninger, sier Faanes.

Kortere byggetid

Materialene brukt i treblokka på Lilleby er dyrere enn i nabobygget som ble reist i stål og betong, men kostnaden spares inn på andre områder.

Råbygget ble reist på bare åtte uker. Kortere byggetid gir reduserte byggelånsutgifter.

Lavere vekt på massivtre sammenlignet med bruk av betong, ga den største innsparingen. Det reduserte behovet for kostbare tiltak med å forsterke den dårlige byggegrunnen.

Treg treindustri

1500 kubikkmeter med tømmer er brukt i bygget. De store tre-elementene ble fraktet fra Østerrike helt til Brattøra på elektrisk jernbane.

- Hvorfor har dere ikke brukt norsk tømmer?

- Det alternativet finnes ikke. Vi skulle gjerne ha brukt norsk, det gir arbeidsplasser lokalt og er bra for norsk økonomi. Det er først nå at et par aktører er ferd med å etablere slik produksjon i Norge, men de er langt unna det å dekke etterspørselen. Det får være et spark til treindustrien, avslutter Sigbjørn Faanes.

- De lave rekkehusene til høyre, og blokka til venstre, er husene der treverk er det dominerende byggematerialet.