Du ser det med en gang du kommer inn ytterdøra. Turid Irene Volden Van Unnik er glad i gjenbruk.

- Jeg liker tanken på at det er litt sjel i ting som er brukt, og som har stått en annen plass. Spesielt hvis det følger en historie med, forteller hun over spisebordet på kjøkkenet.

- Dette bordet, for eksempel. Det var farmor og farfar sitt. Farfar forpaktet prestegården i Haltdalen i gamle dager, og dette bordet sto på kjøkkenet i forpakterboligen på prestegården. Jeg husker at vi satt ved dette bordet når vi var hos dem, når farmor laget middag til oss. Vi satt på en benk, og nede i skuffen her lå det flatbrød. Det lå kontaktpapir i skuffen, og så lå flatbrødet bare løst nedi. Dette bordet er en arv etter farmor og farfar. Det synes jeg er veldig koselige å ha.

Einar gikk for purpur og gull da han skulle få mer personlighet inn i den hvite blokkleiligheten. Les om hans rød dass i Ila.

Liker ikke forbruk

Ved den andre kjøkkenveggen står en sofa av eldre årgang. Den har hun kjøpt med seg fra arbeidsplassen sin, Fretex på Heggstadmyra i Trondheim. Miljøaspektet ved gjenbruk er viktig.

- Det er en veldig bruk og kast-mentalitet i samfunnet. Folk kjøper nytt og kjøper nytt. Det er veldig mye storforbruk, og det liker jeg ikke. Om du absolutt vil følge trender kan du gjøre det også med gjenbruk.

Skulpturer, statuetter og byster. Malerier som dekker hele vegger. Noen klassiske designmmøbler, noen fra Ikea. Belysning fra Nordic Lighting, Cartell og By Rydens. Det bugner i rekkehusleiligheten.

- Jeg ble nylig nominert til semifinalen i Gullfjæren Interiør Awards i kategorien Eklektisk. Det var artig!

Janne Iversen har også tatt inn farger i hjemmet, men har valgt en annen fargeskala. Se bilder fra hjemmet hennes på Rønningen.

Landskampen

Eklektisk virker som riktig kategori. Stilblandingene er påfallende, men har sin egen kaotiske harmoni. En god del av det som gjør husets innside unik er kunst og møbler som er arvet fra moren til Turids mann, Jeroen Alexander Van Unnik. Hun var nederlandsk kunstner og har både laget skulpturer og malt noen av bildene.

- Da jeg møtte Turid bodde jeg i Nederland fremdeles, og jeg var veldig interessert i interiør, forteller Jeroen Alexander.

- I Haag, hvor jeg er fra, er det mange gallerier og butikker med gamle møbler. Jeg var glad i å kjøpe ting. Og jeg har siden jeg var liten vært i alle museum i Europa. Jeg var veldig glad i å gå ut på jakt etter gamle ting. Etterhvert krasjet stilene våre litt. Jeg skulle ikke endre meg, men til slutt måtte jeg gi meg, ler Jeroen Alexander.

- Jeg er standhaftig, slår Turid fast.

- Han hadde det rålekkert hjemme, men det så ut som et museum! Det var litt sånn Mondrian-stil. Veldig oppstilt. Kult, og totalt annerledes enn det andre hadde. Men det var ikke noe lunt og mykt og koselig.

Begge er opptatt av kunst.

- Det er jo først og fremst de gamle nederlandske malere. Min favoritt er Vermeer, sier Jeroen Alexander.

- Vi har to reproduksjoner av ham, og har tenkt å få tak i flere, sier Turid. Før de bryter ut i en vennskapelig diskusjon om hvilke museer de ulike Vermeer-bildene henger i.

LES OGSÅ: Camilla Torvik på Øvre Tvereggen fikk lyst på farger da barna kom inn i livet og hjemmet.

Oppussing

For to år siden kom Turid og Jeroen Alexander frem til at de skulle pusse opp og innrede rekkehuset de hadde bodd i siden 2002.

- Vi kom til et punkt hvor vi måtte bestemme om vi skulle flytte, eller pusse opp og fortsette å bo her, sier Jeroen Alexander.

- Vi valgte å bli boende her i noen år til, sier Turid.

Hele huset hadde brystpanel som måtte fjernes før de kunne gå løs på tapetseringen.

- Vi startet med tapetene, og gikk ut fra det. Den ute i gangen er min favorittapet. Den er fra Designers Guild og heter Serafina. Så fant vi en farge som passet begge, for å male panelet som strekker seg mellom dem. Deco Blue fra Jotun binder det sammen. Blå har vært en gjennomgangstone.

- Du er opptatt av at du ikke vil ha det som andre eller være trendy. Kunne du innredet på samme vis for ti år siden?

- Nei. Da tror jeg ikke jeg hadde innredet så mørkt. Da hadde det nok blitt litt lysere. Men jeg har funnet min greie med dette mørke. Jeg har alltid trivdes med at det er lunt og mørkt. Jeg går og slår av lysene her om kveldene. Og sitter med bare noen få lys. Det er noe av kosen.

LES OGSÅ: Ida og Anton valgte kjøkken med stuekrok da de pusset opp leiligheten på Lilleby.

Instagram

Turid er ivrig til å legge ut bilder av interiøret på Instagram-kontoen Treskoheimen - et nikk til det nederlanske. Men noen blogger blir hun ikke, selv om hun er lidenskapelig opptatt av interiør.

- Ja, det er en lidenskap. Jeg liker å være kreativ. Skape noe. Jeg er ikke ute etter at det skal se sånn eller slik ut. Jeg er ute etter en bestemt følelse. Det er det jeg prøver å skape. En lunhet, at hjemmet omfavner deg når du kommer hjem.

Oppe i andre etasje peker Turid rundt i stuen.

- Her er jo bruktfunn, alt her, da. Her, her. Inne i skapet der står det italiensk Bitossi-keramikk.

- Er du opptatt av designere og kunsthåndverk?

- Ja. Kjøkkenstolene vi satt på nede, er en design fra 1958. Pastoe, heter de. Nederlandsk design. Arv fra svigers. Svigermor hadde veldig mye kule ting i huset sitt. De er kjempefine, de skal vi trekke om snart. Jo - jeg vet mye om design. Men jeg vil ikke ha det alle andre har. Jeg vil ikke ha Eames-stoler eller Tolix-stoler. Det er mer brukt og vintage her enn design. Men jeg synes først og fremst det er fint med en blanding.

hjem@adresseavisen.no

Verdenssyn: Med gjenbruk og sikker smak har Turid Volden Van Unnik brakt verden inn i rekkehuset på Kattem. Foto: Foto: LENA KNUTLI, Adresseavisen
Sikkert: Denne statuen er det eneste som ikke må veltes i et hus fullt av minner.
Samling: Et knippe kanner.
Soverom: - Jeg er mest interessert i å skape stemninger sier Turid Volden Van Unnik.
Barndomsminner: Bildet er 53 år gammelt, akkurat som Jeroen, og malt av Piet Deunhouwer. - Det er et ikarosbilde jeg alltid har vært fascinert av. Så jeg fikk det av mor, sier Jeroen.
Kunstnerhjem: Jeroens mor var kunstner, og laget blant annet små statuer. Barnehodet er av Jeroen som liten.
Inspirasjon: Innenfor soverommet er arbeidsværelset.