27-åringen hadde etablert seg med leilighet på Persaunet i Trondheim og kjøpt ny bil. Så forsvant jobben i Trondheim på grunn av nedbemanning.

- Da ringte bestevenninnen min og sa jeg måtte komme og besøke henne i Cork. Jeg dro over til Irland, forteller Ida.

Bestevenninnen hadde fått jobb gjennom det norske Leonardo da Vinci-programmet. Dette hjelper studenter, lærlinger og nyutdannede med utplasseringer i internasjonale bedrifter eller opplæringsinstitusjoner.

Mye vakkert. Som turist er det mye å oppleve i Dublin som har gamle bygninger og trivelige barer. Her et bilde fra gamlebyen.

- Jeg var i villrede. Det fantes ikke ny jobb for meg i Trondheim. Jeg søkte på jobb i Irland og fikk straks svar om at jeg måtte komme ned på intervju for jobb i Cork. Jeg var der i to dager. På vei hjem fikk jeg tilbud om jobben og beskjed om at jeg kunne begynne om én måned, forteller Ida.

- En kjempemulighet åpnet seg

- Da pakket jeg alt jeg hadde i to pappesker og kjøpte enveisbillett. Mamma kjøpte bilen. Jeg tenkte meg ikke mye om. Det var en kjempemulighet som plutselig åpnet seg, sier Ida.

Hun startet i Cork, men jobber og bor nå i Dublin.

- Jeg setter pris på både byen Dublin og folkeslaget her. Du kan gå på restaurant eller pub og ha fått tre nye venner når du går hjem, sier Ida.

Dublin. Trikken kjører over elven Liffey i Dublin nattestid.

Hun jobbet som frisørlærling i Oslo før hun ble tilbudt jobb innen salg i Trondheim. Etter et par år ble det nedbemanning og jobben forsvant.

- I Irland byttet jeg beite og driver nå med oppfølging av kunder for et firma som leverer sikkerhetsløsninger innen IT, sier hun.

- Alt klaffet fra første stund.

Hun jobbet et par år i Cork før turen gikk til Dublin der hun har etablert seg i utkanten av byen med sin samboer.

- Grip sjansen om du får den!

Hun opplever god oppfølging fra den norske ambassaden som jevnlig gir ut nyhetsbrev for å holde nordmenn oppdatert om det som skjer.

Turistattraksjon. Cliffs of Moher i County Clare. Moherklippene, som ligger på vestkysten av Irland, er en av landets mest populære turistattraksjoner.

- På Facebook finnes norske grupper som gjør at du kan ha kontakt med nordmenn i landet, sier Ida.

Hun oppfordrer folk til også å se til utlandet når de er på jobbjakt.

- De store selskapene har behov for folk som snakker både norsk og svensk. Det er muligheter andre steder om du er villig til å flytte på deg, sier Ida.

Spesielt peker hun på jobbmuligheter innen kundeservice.

- I og med at Norge er et EØS-land er det lett å registrere seg. Selskapet du får jobb hos hjelper deg med etablering av bankkonto og slike ting

Verdt et besøk. Byen Ennis, som ligger 19 kilometer nord for den internasjonale flyplassen Shannon, har mye besøk av turister.

- Hva med å forlate slekt og venner?

- Venninnen som fikk meg ned hit, bor nå i Sydney. Men vi har jo FaceTime og andre måter å holde kontakten på. Jeg snakker jo med min mor på telefonen fire-fem ganger i uken. Og så er det jo billige flybilletter til Norge, og jeg er hjemme på besøk to-tre ganger i året, forteller Ida.

Bilde hentet fra Game of Thrones-museet i Belfast. Ida oppfordrer å ta turen innom Nord-Irland og Belfast når du først er på øya. Foto: NTB scanpix

Hun bor litt utenfor bykjernen i Dublin.

- Avstanden inn til bykjernen blir omtrent den samme som fra Persaunet til Trondheim sentrum. Stedet jeg bor på minner om Lade, sier Ida.

- Uvant å dele hus

Noe av det mest spesielle etter at hun etablerte seg i Irland, var å dele hus med andre.

- Det var uvant å skulle dele hus med andre. I Dublin er det vanlig, da det er veldig dyrt her. Og så må man venne seg til å kjøre på venstre side av veien, sier hun.

- Har du noen tips?

- Vær åpen for nye kulturer. Skaff en irsk venn. Vær mer åpen enn det du er i Norge. Vorspiel eksisterer ikke. Heller ikke husfester. Vær spontan, sier Ida.

Hun sier hun ble et mer åpent og positivt menneske etter at hun flyttet til Irland.

Severdighet. Bunratty Castle ligger nær flyplassen Shannon på Irlands vestkyst. Vikingene skal ha opprettet et handelssted i Bunratty i 970.

Pubkultur

- Byggebransjen og folk som jobber på kontor er ofte ute på pub etter jobb og tar to-tre øl. Men de er ikke så alkoholiserte som folk vil ha det til. Den irske kulturen innebærer ikke grøftefyll i helgene, sier Ida.

Hun har nå slått seg til ro i Dublin med familie, og sier hun kommer til å bli der. Ida stortrives både med kultur og folkeslag.

- Jeg har aldri angret på valget om å flytte til Irland, sier hun.

Les også: Helene fra Byåsen betaler for å få lov til å hjelpe fattige og syke

Les også: Fulgte vindrømmen - så holdt flammene på å ødelegge alt

Les også: Ellen har alltid såpebobler med seg på tur i Madagaskar