Kveite på en - to - tre: 1. Steik med skinnsida ned hvitløk, timian, olje - og en smørklatt. 2. Når smøret har smeltet, trekk fra varmen og mat kveita gjentatte ganger med smøret. 3. Når kveita har vært noen minutter i stekeovnen, serveres den med sellerimos og svinaktig god smørsaus.

Til å være selve den hellige fisken, og en fantastisk (og ganske kostbar) råvare, fremstår kveite påfallende ofte både tørr og pregløs når den blir servert til fest.

At det går lang tid fra fisken varmebehandles til den serveres, kan være en del av forklaringen. At det føles sikrere å koke eller bake noen minutter for mye enn for lite, er en annen side av saken.

Det er med kveite som med tunfisk, og egentlig ganske mange eksklusive råvarer; eksklusiviteten forsvinner med for lang varmebehandling. Det er den sikreste måten å forvandle det eksklusive til det hverdagslige, til å være kong Midas i revers.

En sikker måte å beholde saften og smaken i fisk på, er å ikke trekke, bake, grille eller steke for lenge. For å sikre deg mot dette, er det smart å bruke steketermometer. Du vil kanskje bli overrasket over hvor lite tid som skal til før fisken er ferdig. Bruk vår metode her, og du vil være sikret kveite med mye smak og saftig konsistens.

Mens fisken i seg selv er ferdig på bare noen minutter, har vi til gjengjeld laget oss en saus som krever koking i timevis. Kveite trives godt med gode smørsauser. Sandefjordsmør er et sikkerstikk. Her har vi gjort det hakket mer omstendelig, med langtidskokt svinekjøtt. Svinekjake kokt i øl er i seg selv en fantastisk middagsrett, som vi skal presentere her i denne spalten om ikke mange uker. I denne omgangen skal vi bare bruke kraften fra svinekjaken (du kan bruke andre deler av svinet om du ikke finner kjaker). Kraft av svin passer ypperlig til kveite, som til torsk, og løfter denne retten på nivå med de flotteste festretter.

Og nettopp fester er jo mai full av, konfirmasjoner, 17. mai, pinsefester, eksamensfester eller hva du nå måtte finne på. Dette vil smake!

Så vil du sitte igjen med en dose brassert svinekjake. Så har du jo skaffet deg en super forrett til kveita.

Svinekjaker er en herlig råvare, også som hovedingrediens. Her er en fin forrett du kan lage av kjøttet du får til overs.

Her finner du mange flere oppskrifter fra Kjøkkenveien

Hakk/riv svinekjakene i biter, fres i en liten kasserolle med 0,5 ss dijonsennep, salt, pepper og 2 ts hakkede kapers. Pakk den varme blandingen i kjøkkenfilm til en pølse. Avkjøl i minst en time. Fjern kjøkkenfilmen og del pølsen i skiver. Server som forrett med litt grønn salat vendt i vinaigrette og stekte små epleterninger.