Det er elleve år siden hun sluttet å jobbe som maler og startet som selger på malingsavdelinga hos Obs. Janniche Buland vet hva hun gjør når hun svinger penselen – og det gjør hun ofte.

- Heldigvis er hun veldig glad i å male, sier Stian Handberg. For da kan Janniche fikse saken selv når hun vil prøve ut en ny farge.

Stian på sin side, tar seg av snekringa og har etter eget utsagn hatt en bratt læringskurve.

- I den første leiligheten vår turte jeg nesten ikke sette inn en skrue for å henge opp et bilde, flirer han. Nå er det andre boller. Sånn går det når du blir huseier.

Drømmen om hus

Paret bodde i leilighet i Brundalen, men lengtet etter eget hus.

- Jeg husker vi var i banken og sa «vi har egentlig en drøm om et hus». «Ja, men det kan vi ordne», sa mannen i banken, og vi liksom «Hæ? Kan vi?». Janniche ler.

Saksvik: Enebolig med utleiesokkel fra 1980, en hustype du sannsynligvis har sett før. Hjem1818

Joda, det var mulig å bytte ut leilighet mot hus, hvis de bare var villige til å flytte ut av Trondheim. Dermed gikk flyttelasset til Malvik og Saksvik for tre og et halvt år siden. Skjønt, det er ikke igjen så mye av møblene fra Brundalen. Huset på Saksvik har de stort sett møblert med funn fra finn.no.

- Det er bare sofaen, spisestua og framskapet vi har kjøpt nytt, ellers er alt vi har fra Finn, forteller Janniche, som også har solgt mye videre. Det er nemlig en viss risiko forbundet med å ha autosøk liggende inne på Finn: Det dukker stadig opp nye alternativer til det du allerede har kjøpt! Dermed har en del møbler kommet i hus, blitt pusset opp, for så å bli lagt ut for salg igjen når noe mer interessant har dukket opp.

Søkeord «rustikk»

Janniche og Stian er glade i treverk og en lun, litt hytteaktig stil. Foruten søk etter konkrete møbler, har de til enhver tid et autosøk med stikkordene «antikk», «rustikk», «Home&cottage» og «Baxter» liggende på finn.no. Når noe med et av disse ordene blir lagt ut for salg, plinger det i telefonen til Janniche. Ganske ofte frister det til en liten utskifting i heimen. Eller litt supplering som gjør huset enda lunere.

- Jeg prøvde med kalde farger for et «lyst og stilig» hjem, men det funket ikke. Vi slapper bedre av i mørke, lune, varme farger. Jeg har forresten også prøvd med fargene kveldshimmel og skyggeblå. Det er kjempefine farger, men det ble ikke fint her. De så bare grå ut, sannsynligvis fordi det er så mye blått lys fra fjorden, sier hun.

Huset ligger vendt mot Trondheimsfjorden, og har store stuevinduer som slipper inn mye lys. Akkurat denne dagen er også himmelen blå, og det er lett å skjønne hva Janniche snakker om med det blå lyset. Denne stua trenger rett og slett skikkelig varme farger for å få et lunt preg.

- Først malte jeg med marrakesh, så ble det muskatnøtt. Den fargen vi har nå heter calua, forteller Janniche. Hun har noen malingsspann stående nå også. I dempet sort. Planen er å male taket på stua.

Mørkt tak

Mørkt tak: Et stort, innlistet felt ble kledd med strukturtapet før taket fikk en mørk gråfarge. Hvem har sagt at alle tak må være hvite?

De har allerede ett mørkt tak i huset og synes det fungerer veldig godt. Det er på soverommet, et av de første rommene de pusset opp. Senere bestemte de seg for å legge panel i takene, men dette første rommet fikk en annen stil. De vurderte gipsrosett, men fant ut at det var en bedre løsning å la seg inspirere av struktur i taket, men lage sin egen vri. Dermed ble det strukturtapet på et stort, rektangulært felt med dekorlist rundt. Og grå maling. Mørk grå maling.

- Det var veldig mye arbeid, men vi synes også det ble veldig stilig, sier paret. Senga på dette rommet var for øvrig svart da de kjøpte den – på Finn, selvsagt, men den fikk en runde med gullspray før de tok den i bruk.

Rustikk kjøkkenbenk

De er ikke redde for å prøve litt uvanlige løsninger, Stian og Janniche. På kjøkkenet ble den gamle eikeinnredningen malt svart og supplert med noen nye skap og skuffer fra Ikea – også disse ble malt svarte. Men så var det kjøkkenbenk, da. Trebenkene fra Ikea var så korte at de måttes skjøtes, og andre løsninger ble blitt mer kostbare enn det budsjettet tillot. Dermed ble det hjemmelaget benk av to-tom-seks-tom, altså ganske grove materialer.

Kjøkkenbenk: For den som liker en rustikk stil, er det mulig å lage kjøkkenbenk av grove materialer. 2"6" gjør nytten, selv om det blir litt smuler i sprekkene

- Dette var før vi skaffet oss så mye verktøy. Jeg vurderer å justere litt på dem slik at vi får bort falsen og dermed en del av sprekken, sier Stian. Noen smuler havner nok i skapene under. Men så lenge baking med deig forgår på spisebordet, fungerer denne kjøkkenbenken helt fint. Dessuten passer den godt til panelet på kjøkkenet og den rustikke stilen for øvrig.

- Da vi hadde elektriker inn på kjøkkenet kommenterte han at det var lenge siden han hadde sett nylagt panel, sier Stian.

Solod grind: Spinkle springelgrinder passet ikke inn i stilen hos denne familien. Stian laget like gjerne en solid og rustikk port på toppen av trappa.

Malingsteknikker

På kjøkkenet er det altså beiset treverk som gjelder. En del andre rom i huset har en mer industriell stil. Janniche har brukt sparkel for å lage en røff struktur på noen vegger. På andre har hun gått for kalkmaling for å skape spill i fargene og et upolert uttrykk.

- For meg er det avkobling å male, sier tobarnsmoren, som koser seg med å prøve ut ulike teknikker og løsninger som hun eventuelt kan råde kundene til å bruke – eller la være. For mange kunder er åpne for tips, og Janniche merker godt at fargene er på vei fra interiørmagasiner og inn i de tusen hjem.

LES OGSÅ: Ida og Anton er også ferdig med hvite vegger. De gikk for timian og svart da de pusset opp på Lilleby.

- Det er ikke så ofte vi blander eggehvitt lenger, nei.

Det må eventuelt være til list- og takmaling. Der er det fortsatt slik at de fleste sverger til hvitt. Men hvorfor det, egentlig? Hvem har sagt at taket må være hvitt? Det heter seg at rommet virker større med lyse farger.

Selvgjort: Pappas hjemmesnekrede pyntebrett og Victorias hjertesteiner skaper hygge på spisebordet.

- Men et rom får jo ikke faktisk færre kvadratmeter selv om du maler det mørkt, minner Janniche om. Selv har hun altså planer om et svart stuetak. Men takmaling er arbeidskrevende, og særlig hvis du har panel, for da er det pensel og ikke rull som gjelder. Derfor er spannene med dempet sort blitt satt på vent. Hun må ha tid og krefter. Og våren er kanskje ikke det tidspunktet hvor du føler et skrikende behov for å stå inne og male svart. Nå blir det utearbeid og terrassebygging, plantekasser og utemøbler. Så får vi se hva høsten bringer, når familien atter kryper inn i sitt lune, brune hjem.