Aldri er Norge så fint som når livet, våren og sommeren er på sitt mest håpefulle midt i mai.

Spesielt når sommerværet har knallet til som i hvert fall i deler av denne langhelgen, som vikler seg videre inn i 17-mai og pinse neste uke.

17. mai er full av tradisjoner, hver av oss har sine prioriterte. Hos oss er det bare én ufravikelig regel. Man skal servere kake.

Og den skal være god.

Vår 17. mai-kake kan serveres når som helst i mai (og resten av året) - og den kan serveres til alle. Du trenger slett ikke være glutenallergiker for å spise den, kakebunn uten mel er ren luksus for alle. Bare godsaker, ikke noe pausefyll. Det beste fra flere verdener, en godbit både for den som foretrekker sjokoladekake og de som mener maikaken skal være en bløtkake.

Det er noen vendinger i denne kaka, men det meste kan gjøres ferdig dagen før, eller enda tidligere. Du kan gjøre den helt ferdig dagen før også, men optimalt er det om kakebunn, krem, marengs er ferdig, og så monterer du den samme dag som den spises.

Og for all del. Vær raus med de friske bærene. Ikke la det være igjen en eneste synlig hvit eller snarere rosa (eller om du har brukt mye bjørnebær: blå) flekk av krem.

Du har råd til å ta av litt i mengden bær. Tenk på alt du sparer ved å ikke kjøpe heliumballonger!

Oppskrift - Nasjonal festkake

Sjokoladebunn uten mel

80 g eggeplommer (4 vanlige egg)

120 g eggehvite (4 vanlige egg)

Salt

125 g sukker

35 g kakao

50 g smør

50 g hakket melkesjokolade

Dynk:

1 kopp espresso

1 ss sukker

Krem:

100 g frosset bjørnebær / bringebær

1 boks kremfløte

150 g Philadelphia-ost (eller tilsvarende)

4 toppede ss melis

Pynt:

Ferske jordbær, bringebær, bjørnebær, rips osv.

Minimarengs:

2 eggehviter

120 g sukker

1. Lag marengs ved å piske romtempererte eggehviter og sukker stivt. Kjør ut små enheter i sprut på bakeplate. Bak i ovn på cirka 90 grader i cirka en time.

2. Lag kakebunn: Pisk den romtempererte eggehviten til løs marengs med halvparten av sukkeret og salt, tilsett så resten av sukkeret og pisk videre til marengs, hele tiden på lav hastighet. Hell i eggeplommene og siktet kakao, vend massen sammen. Smelt smøret og la det avkjøle litt, så det fortsatt er flytende, men ikke varmt. Ta litt av marengsmassen og rør ut i smøret til det emulgerer, vend blandingen i resten av massen.

Hell røren i en springform på 20 cm. Dryss over hakket sjokolade på toppen. Stek på 170 grader varmluft i 30 min,la stå på benk til avkjøling.

3. Rør sukker ut i en varm kopp espresso. La gjerne avkjøle litt, før du mater kakebunnen.

4. Kjør frosset, men tint, bringebær og bjørnebær i blender, og så gjennom sil så du kvitter deg med steiner. Pisk sammen fløte, kremost og melis til krem. Vend inn bærsaften.

5. Fordel kremen på den dynkede kakebunnen. Skjær jordbær i passende biter, og dekk kaken med disse sammen med bringebær, bjørnebær, rips og ev. andre

ønskede bær.

6. Pynt ytterligere med marengs og sitronmelisse/mynte - og sikt til slutt melis over.