Etter å ha blitt ferdig med videregående skole ble Berit kvalm av tanken på å gjøre det samme, på samme sted, de neste 40 årene. Hun reiste til Australia og jobbet på forskjellige serveringssteder. Så reiste hun hjem til Norge, men da var reiselysten allerede vekket. I 2014 hadde Berit Viken Engan fra Smiskaret i Malvik sin siste jobb i Norge.

- Det som fikk meg til å si opp, var rett og slett tanken på A4-livet. Mandag til fredag, 8 til 16 hver dag. Det er ingenting i veien med en vanlig jobb. Men det er ikke noe for meg, sier hun.

Berit ønsket dermed å finne en annen måte å tjene penger på. En måte som ga henne mer frihet og fleksibilitet.

Jobber som det passer henne

- Jeg har en onlinejobb som jeg kan kombinere med reising. Det er mye markedsføring på sosiale medier, forklarer hun.

Hun jobber på nett innen kosmetikk-, hud- og helsebransjen, og kan jobbe litt som det passer henne.

De siste årene har hun vært i Singapore, Vietnam, Thailand, Filippinene, Indonesia, Kambodsja, Brasil, Sør-Afrika, USA og Spania. For øyeblikket er hun i Florianopolis i den sørlige delen av Brasil.

- En av mine beste venninner fra da jeg bodde i Australia er fra Brasil, I fjor inviterte hun meg til hjemlandet sitt for å feire karneval. Jeg ble utrolig glad i Brasil, menneskene som bor her og stemningen som eksisterer, men jeg hadde kun to uker før jeg skulle videre til Cape Town. Jeg bestemte meg for å komme tilbake, forteller Berit.

- Frihet til å leve

Denne gangen skal hun være to måneder i Brasil før turen går videre til USA.

- Det er helt umulig å svare på hvilket land som er det beste jeg har besøkt. Alle steder er spesielle og unike på sin måte, men jeg må si at Brasil er høyt opp på lista. Naturen, menneskene, været, maten, energien og opplevelsene gjør stedet til en fantastisk plass. Det er selvsagt ting her som ikke er bra, som med alle andre steder, men jeg prøver heller å nyte oppholdet likevel, sier hun.

- Hvordan er det å ikke ha noe fast sted?

- Jeg elsker det. For meg gir det fullstendig frihet til å leve, og ingen forpliktelser til et «sted» som holder meg tilbake, sier 26-åringen.

Berit tror ikke dette er en livsstil som passer alle, men for henne er det helt perfekt.

- Jeg har blitt veldig god på å føle meg hjemme uansett hvor jeg er. Kanskje kommer det en dag hvor jeg ønsker noe annet, men det tar jeg når den dagen eventuelt kommer, sier hun.

- Akkurat nå er jeg svært fornøyd, og veldig takknemlig for å kunne leve som jeg gjør, fortsetter hun.

Greit for familien

Familie og venner er veldig støttende til hennes livsstil, selv om de gjerne skulle hatt henne enda oftere hjemme i Trøndelag.

- Samtidig er de glad på mine vegne, og ønsker at jeg skal gjøre det som er riktig for meg. Så lenge jeg har det bra, så har de det bra, og omvendt, sier hun.

Støtt og stadig får hun seg nye venner og «familier» rundt omkring i verden. Da hun kom tilbake til Brasil, ble hun tatt imot med åpne armer, som en hjemkommet venninne.

- Folk er vanvittig inkluderende og gjestfrie. Det er godt å ha mennesker rundt meg som bryr seg, og det er kanskje derfor jeg kan være så lenge borte, uten å savne Trondheim for mye.

Når hun kommer til nye steder, forsøker hun å være der en god stund slik at hun får en følelse av å «bo» der. Hun bruker ofte Airbnb og finner private hjem hun kan bo i.

- Jeg prøver å nyte stedet, ikke bare reise forbi. Jeg prøver å få sett litt andre attraksjoner enn det som står på topp 10-lista til Tripadvisor. Jeg blir også kjent med lokalbefolkningen, og blir gjerne med dem rundt til nye steder, forklarer hun.

Vakker strand: Luz er ei strand som ligger i Praia Do Rosa, og som Berit anbefaler varmt at man besøker.
Nyter livet: For Berit er ikke A4-tilværelsen aktuell, og hun er derfor glad for at hun kan reise samtidig som hun jobber.

Foreløpig har hun ingen plan om å bosette seg for godt i Norge.

- Jeg er blitt «avhengig» av inntrykk og nye utfordringer og opplevelser, sier hun.

Les om flere trøndere i verden:

Ida satt med ny bil og bolig. Så forsvant jobben i Trondheim

Helene fra Byåsen betaler for å få lov til å hjelpe fattige og syke

Fulgte vindrømmen - så holdt flammene på å ødelegge alt

Ellen har alltid såpebobler med seg på tur i Madagaskar

Berit har ingen planer om å komme hjem ennå - har du eller noen du kjenner forlatt Trøndelag?

Fortell oss om det! Bruk epost: camilla.kilnes@adresseavisen.no

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.