Hva skal vi ha på veggen? Det spørsmålet har kanskje også du stilt deg, i likhet med mange andre? Noen lander på familiebilder, andre handler på Ikea. Postere er populære, og noen har, eller tar seg, råd til å kjøpe kunst. Men hvis du ikke har budsjett til gallerihandel og ikke vil ha de samme posterne som går igjen på hvert tredje interiørbilde på Instagram, hvis du synes «Ikea-kunst» blir pinlig, og riktignok har familiebilder, men synes det kan være fint å ha noe annet enn familiens egne ansikter som hovedmotiv over sofaen – hva gjør du da? Hva med å prøve fotokunst?

Vi er på besøk til Elin Dahlen Andersen på Bakklandet. Her er det fotokunst for alle penga, noe som neppe overrasker den som har møtt Elin på jobb. Hun er nemlig daglig leder på byens fotokunstgalleri, YellowKorner. Vi skal komme tilbake til det. La oss først ta et sveip innom historien om hvorfor ei jente fra Nesodden havnet i Trondheim.

- Jeg ble kjent med mange trøndere da jeg gikk på folkehøyskole i Sandefjord, og de skulle jo hjem de, etter dette ene året. Det var så trivelige folk, at jeg tenkte, «jeg vil også dit», ler Elin. Så ble det sykepleierstudier og kjennskap til boligområder som Ila, Solsiden og Møllenberg. Det ble salsakurs og hjertebank for en fransk ingeniør som også skulle lære seg å svinge på hoftene, og nå bor hun sammen med Jean-Christoph Glas, i en leilighet i det nybygde boligkomplekset i Øvre Bakklandet 29. Men så var det dette med foto, da?

Oppdaget i Paris

Elin forteller at hun har hatt foto og fotografering som hobby, men understreker at hun ikke er noen fotograf. Kanskje var det allikevel nettopp interessen for foto som fikk henne til å gå inn i butikken YellowKorner på en tur i Frankrike.

- Jeg ble helt lamslått. Vi er jo vant til å se foto i standardstørrelser, med passepartout og ramme. Her var bildene i like stort format som malerier, helt annerledes enn vi er vant til i norske hjem!

Elin ble såpass grepet av opplevelsen at hun begynte å tenke… Hvorfor har vi ikke slike galleri eller butikker i Norge? Tanken vokste, og ble etterhvert til en henvendelse til kjeden YellowKorner, med spørsmål om hvordan man eventuelt skulle gå fram dersom man var interessert i å være franchisetaker – i Trondheim.

- Først ble jeg ærlig talt litt overrasket over å få svar, men de var veldig positive i Paris.

Det ene tok det andre, og i dag jobber Elin altså ikke som sykepleier, men som daglig leder og medeier i YellowKorner Trondheim. Det viste seg nemlig at det var ett norsk-fransk par til som syslet med tanken på å åpne et gult hjørne i Trondheim. Det var Richard Raburski og Christina Christensen, navn du kanskje kjenner igjen fra Midtbyens Alma Mater og Sellanraa. Løsningen ble å samarbeide. Nå eier de fire butikken sammen.

Kastet ut dilldallet

Mye fotokunst hjemme er altså en selvfølge. Og mens bildene på veggene er blitt flere og flere, har andre interiørdetaljer blitt sendt på dør.

- Vi kastet masse da vi flyttet inn her for et års tid siden. Og fortsatt prøver jeg heller å kvitte meg med ting enn å kjøpe mer. Som student var jeg virkelig ikke flink til dette. Jeg hadde masse dilldall, ble lei, byttet det ut – ja, det var veldig bruk og kast. Og det har jeg fått sånn avsmak for nå! Dette hjemmet har vi innredet med en minimalistisk, nordisk stil. Det er lite dilldall, men rene, store elementer. Til og med plantene er store, der de står og suger luft og lys i vinduet med utsikt til Nidarosdomen og Nidelva. Mens motivet i glassrutene er nasjonalhelligdommen på den andre siden av det vi vet er ei utmerka elv te’ å spøtt i, er motivene bak laminert glass betydelig mer eksotiske. Elin har gjort det samme som hun anbefaler kundene sine: Hun har fulgt magefølelsen. Valgt fotografier som gir henne energi, som hun blir glad av å se på, som skaper den atmosfæren hun vil ha de i enkelte rom.

- Jeg var mye i Hellas som barn, og lurer på om det kanskje er derfor jeg er så svak for mange bilder med farger og motiv jeg forbinder med barndomsminner derfra, sier hun.

Elin liker store format. Over sofaen henger et fotografi i 1x1,5 meter.

- Jeg opplever at det blir litt statement over det når bildene blir store. Så det har vi vært bevisste på at vi ville ha.

Over sofaen er det pur harmoni, med gresk estetikk og kvinner og barn, himmel og hav, basseng og palmer. Over spisebordet møter vi en helt annen stil, med et fotografi som du blir sittende å se på lenge, lenge. Ja, med mindre du blir så flau av å se den nakne slangekvinnen at du slår blikket ned.

- Dette bildet er det delte meninger om. Min mor ville ikke hatt det, forteller Elin med en liten latter. Hun liker at det er kreativt og mystisk, at det trekker inn elementer fra ulike kulturer og kunstformer.

A Kodak moment på soverommet

På soverommet henger et panoramabilde i full sengebredde, med et motiv som i sin tid var en Kodak-reklame.

- Her får jeg litt «Bonanza»-følelsen. Formatet passet jo perfekt over sengen, og fargene sto godt til veggfargen. Her har jeg valgt en dempet farge som gir hjemmehygge og en behagelig atmosfære, samtidig som bildet skapet litt liv.

Gjesterommet, som også fungerer som kontor, har samme farge på sin fondvegg. Der ville hun ha et bilde som gir energi.

- På stua valgte jeg faktisk farge etter bildet som skulle henge der, forteller Elin. Sjøgrønn vegg til hav og himmel.

Og hvorfor ikke? Mange strever med å finne noe å henge på veggen som kan passe til veggfargen. Kanskje er det lettere å starte i den andre enden – velge bilde, fotografi eller kunstverk først?

Elin innrømmer at hun har mer fotokunst hjemme enn det folk flest har.

- Det er lett å bli litt hekta når du først er i gang. Jeg føler at bildene tilfører dynamikk og liv til veggene våre, sier hun.

De fleste bildene henger uten ramme, med aluminiumsplate med oppheng bak, og laminert glass foran.

- Det er framkalt fotografi, som alt vi selger på YellowKorner. Bildene framkalles i et begrenset antall eksemplarer, som så spres til butikker over hele verden. Vi får svært få eksemplarer av hvert foto, og når det er tomt, er det tomt.

En fin løsning for den som ønsker å ha noe annet på veggen enn naboen, med andre ord.

Her finner du flere reportasjer fra spennende hjem i Midt-Norge

Øvre Bakklandet: Nye leiligheter i gammelt gateløp. Foto: Guro Kulset Merakerås
Kunst: Elin og Jean-Christoph utgjør halvparten av en fransk-norsk kvartett som i fjor sørget for å bringe den franske fotokunstgallerikjeden YellowKorner til Trondheim. Foto: Guro Kulset Merakerås
Soverom: Motivet over senga var opprinnelig en reklame for Kodak. Uvante format var noe av det Elin falt for da hun forelsket seg i YellowKorner-konseptet i Paris. Foto: Guro Kulset Merakerås
Gjesterom: Et bilde som kunne gi energi når hun bruker rommet som kontor, det var hva Elin jaktet på her. Hun mikser gjerne både stil og størrelse, legg merke til at det også henger et mindre iøynefallende, men like interessant bilde på den hvite veggen. Foto: Guro Kulset Merakerås
Spiseplassen: Det er lett å la seg suge inn i fotografiet som henger over spisebordet. Det er utrolig mye som skjer i denne lett burleske scenen. Bildet er Elins favoritt, og tilfører det rene interiøret en god dose eksotisk liv og interessant preg. Foto: Guro Kulset Merakerås
På balkongen: Fine motiv inne, men det er jammen ikke noe å utsette på utsikten der ute heller. Foto: Guro Kulset Merakerås
Lånt brystknopp: «Free the nipple» heter dette bildet, som Elin har til hjemlån fra YellowKorner. - Jeg er litt usikker på om jeg virkelig vil ha det, eller om jeg bare falt for at fargen passer så godt inn i stua, forteller hun. Hjemlån av bilder tilbys alle kunder på YellowKorner, selv om det åpenbart er ekstra lett for sjefen å få lov. Foto: Guro Kulset Merakerås