I 2003 skulle Roger Myran delta på et båtprosjekt på det svære Samsung-verftet på Sør-Koreas nest største øy, Geoje, like utenfor Busan. Det var dårlig vær, og oppholdet som egentlig skulle vare én måned, ble til fire måneder. Monsunen raserte båten han var med på å bygge, og det var store ødeleggelser på verkstedet.

- Men egentlig passet det veldig godt fordi jeg traff kona mi, Suji, på en koreansk restaurant. Jeg hadde neppe vært gift med henne hvis vi ikke ble kjent den gangen i 2003, sier Myran.

Roger Myran fra Heimdal bor nå i den høyeste bygningen i bakgrunnen. Mokpo er en koreansk by som ligger sørvest i landet. Foto: PRIVAT

Giftet seg i Trondheim

Han er oppvokst på Heimdal, og jobbet frem til 2007 som sjømann med hele verden som arbeidsplass. Nå har han bosatt seg i den «lille byen» Mokpo i Sør-Korea, som har cirka 300 000 innbyggere. Der bor han med den koreanske kona si, Suji, og den amerikanske cocker-spanielen Ben.

Tre år etter at han møtte Suji tok han henne med seg til Trondheim og der ble de gift. Noen dager senere flyttet de til Mokpo. Årsaken til at de flyttet var mulighetene for en relevant jobb.

- Det er ikke så mange skip som blir bygd på Heimdal, så da ble det Korea i stedet. Der bygges det båter hele tiden. Jeg hadde vært borte fra Trøndelag halve livet fra før av, så det var ikke så vanskelig å ta den avgjørelsen. Egentlig savner jeg ingenting med Trøndelag, bortsett fra enkelte matretter.

Lager kjøttkaker i Sør-Korea

Men der har han gitt kona opplæring. Nå kommer det både kjøttkaker, brun saus og kålstuing ut fra kjøkkenet til paret. Det koreanske kjøkkenet derimot, er gjerne hakket mer krydret enn det norske.

- Jeg prøver å holde meg unna det aller sterkeste. Det meste av kimchi synes jeg er helt ok, men jeg kommer aldri til å bli noen storspiser, sier han.

Kimchi er nasjonalretten i Sør-Korea, og består av fermenterte grønnsaker.

- Det sies at det er like mange kimchi-oppskrifter i dette landet som kvinnfolk, sier Myran.

Langt fremme på teknologi

Selv om den sterke maten ikke alltid faller i god jord hos Myran, er det andre fordeler med å bo i Sør-Korea.

- Du er sikret blå himmel og sol på sommeren. Temperaturen er gjerne mer behagelig enn hjemme, sier han.

Dessuten er Sør-Korea langt fremme med tanke på teknologi.

Å besøke hovedstaden Seoul er en behagelig reise med høyhastighetstog. Topphastigheten er formidable 350 kilometer i timen.

- Skulle vi kjørt samme strekningen, hadde det blitt fire timer i bil, sier han.

- Aldri skjenk i eget glass

Ellers er det ganske store kulturforskjeller mellom Norge og Sør-Korea, spesielt i måten man snakker til forskjellige personer på.

- Det finnes flere «nivåer» i språket. Du snakker høfligere til en eldre person enn til vennen din. Dessuten skal du aldri skjenke i ditt eget glass. Det er litt rart i starten, men du blir vant til det, sier Myran.

Kona til 52-åringen, Suji, har to barn fra et tidligere ekteskap. De er godt voksne nå.

- Det som er litt komisk er at datteren hennes jobber på et Statoil-prosjekt, og hun reiste til Norge 19. mars, sier han.

Les om flere trøndere i verden:

Tanken på å jobbe 8 til 16 hver dag fikk Berit til å si opp jobben

Ida satt med ny bil og bolig. Så forsvant jobben i Trondheim

Helene fra Byåsen betaler for å få lov til å hjelpe fattige og syke

Fulgte vindrømmen - så holdt flammene på å ødelegge alt

Ellen har alltid såpebobler med seg på tur i Madagaskar

Har du eller noen du kjenner forlatt Trøndelag?

Fortell oss om det! Bruk epost: camilla.kilnes@adresseavisen.no

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter