Gass, kull, elektrisk, engangs eller pellets?

Ferdigmarinert kotelett fra Rema eller selvfiska laks med krydder fra urtehagen? Hyttekos, parksyssel eller fulltids hobbyvirksomhet? Vis meg din grill og jeg skal si hvem du er.

Det er like før grillsesongen fyres opp for fullt, eimen av billige engangsgriller og pikant barbecue-saus skal være konstant de neste finværsdagene. Ekte grilldronninger fnyser selvsagt av at det er noe som heter høysesong for grilling, da de griller året rundt. Snø, sludd, minusgrader? Ingen hindring. Ingenting skal stå i veien for deilig grillskorpe her i gården, nei.

Noen vil alltid sverge til den gode gamle kulegrillen. Den som skal være svart, ha tre bein og et lokk med et grepa håndtak. Her snakker vi «old school»-grilling hvor kullet gjerne er dynket i ei flaske rødsprit, og det er rungende applaus fra familiemedlemmer når flammene står en halvmeter til værs, og tre grillpølser blir flambert på 2,5 sekund. Kullsvart utenpå, iskald inni. Det har jo sin sjarm dette. Bonus: Pappas avbrente øyenbryn er jo alltid en vinner.

Andre får ikke lov til å leke med flammer. De bor gjerne i borettslag, gjerne gammel trebebyggelse, hvor en potensiell brann kan utrenske en hel bydel. Så her er det gjerne elektrisk grill som gjelder. Dette er ikke grillen for den urbane parkløven siden den tross alt krever en stikkontakt. Dette er selvsagt det naturlige valget dersom du er glad i miljøet, naturen og sånn. Bonus: Du slipper å forpeste nabolaget med røyk, og unødig brannutrykning er penger spart for borettslaget.

Så har du gassgrillen. En vinner både hjemme og på hytta. Noen hevder at man ikke får den samme grillsmaken, men blindtester som har blitt gjennomført avviser den slags argumentasjon. Folk kjenner ikke forskjell, uansett hvor hardnakket de mener at de gjør det. Gassgrillen er klar på noen sekunder og for den som mangler tålmodighet (les: undertegnede) er det et vesentlig pluss. Du slipper også å tenke på om aske går i restavfall, matavfall eller komposthaugen. Bonus: Finnes i veldig praktiske størrelser som gjør at du lett kan imponere vennegjengen som sitter i parken. Jevn varme gir også mer kontroll for den som er fan av sånt.

Så har du den kontroversielle engangsgrillen. Den som gjerne studenter og ungdommer tyr til. Dette er ikke grillen for deg som ønsker å langtidsgrille noe som helst. En engangsgrill klarer å svi noen pølser, til nød noen marshmallows og kanskje varme opp et pølsebrød eller to. At det forsvinner litt vegetasjon og at du må kvitte deg med engangsgrillen etterpå, er en liten pris å betale. For den var jo grisebillig på butikken i utgangspunktet. For oss som ikke er medlemmer i MDG, er dette et ypperlig alternativ. Bonus: Engangsgrillen er fryktelig lett, og her får du alt i ett. Tennvæske, kull og grillstativ.

Det aller nyeste, er pelletsgrill med tilhørende mobilapp. Er du glad i dingser? Enda mer glad i å bruke penger på dingser? Stopp letingen. Svi av 25 000 kroner og du får et grillmonster som skal fôres med treflis i hagen. Fyr opp med noe pellets med lønnesmak, hiv på et stykke biff, dra på jobb, følg med temperaturen i appen og kom hjem til et herremåltid. Bonus: Du blir raskt stemplet som nabolagets grillkonge eller grilldronning uten å være Gordon Ramsay. Du slipper å tenke, det gjør grillen for deg.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter