Vi har vokst opp i en tid da det offisielt, og ikke minst fra foreldreperspektiv, var utenkelig å ikke spise opp det gamle brødet før vi fikk starte på det ferske.

Men vi må innrømme at vi har tøyd grensene en smule gjennom årene. I barndommen hendte det at uspiste matpakker på diskret vis havnet nederst i søppelkassen, og i moderne tid har det vært lett å ty til tesen om at livet er for kort til å spise gammelt brød.

Gammelt brød kan fremstå som svært lite glamorøst. Det var derfor man i «gamle dager» fant på andre bruksområder der gammelt brød kunne gjøre nytte. Den gang var det først og fremst økonomistyring som tilsa at ingen mat skulle kastes, nå er det vel så mye det overordnede perspektivet om ikke å sløse med klodens ressurser som teller.

Hva gjør man så med gammelt brød. Jo, man tryller. Kanskje rister man skiver og spiser med smør og syltetøy, kanskje rister man biter av det i ovnen sammen med olivenolje og hvitløk og får krutonger som er perfekt tilbehør til supper, cæsarsalat og mye mer. Kanskje rister man det og knuser til brødkrumme.

En annen klassisk strategi er å løse opp brødet i melk eller vann, for å gjøre det til hovedingrediens i de deiligste retter. Hvem kan motstå en virkelig god brødpudding, en glemt dessertklassiker?

I likhet med brødpudding er parmesanboller som å koke suppe på spiker. Brødet er tilsynelatende hovedingrediensen, så peises det på med gode smaker. Men det er ikke helt som spikersuppe, brødet er en viktig forutsetning for å få bollene til å sitte som de skal.

Dette blir et herlig, uformelt og vegetarisk måltid, toppet med en frisk og smaksrik tomatsaus. En smak av sommer, samtidig som vi kan skinne av god samvittighet. Kaste gammelt brød? Ikke denne gjengen, nei.

Tørt brød blir fest: Gammelt brød fremstår og smaker supert, i hvert fall om du tilsetter generøse mengder parmesan, rikelig med grønne urter og andre distinkte smaker.

Oppskrift

Parmesanboller med tomatsaus

Cirka 20 boller

5 loffskiver

En god bunt bladpersille

3 eggeplommer

150 gram revet parmesan

Salt

Nøytral olje til fritering

Basilikum

Tomatsaus

0,5 løk

En kvart paprika

1 fedd hvitløk

1 dl hvitvin

1/4 ts tørket chili

1 - 2 ss balsamico

1 boks hermetisk tomat

1 ss sukker

Salt

1. Skjær gammel loff i skiver. Bak i ovn på 100 grader varmluft til tørr, en times tid.

2. Bryt brødet over i en bolle. Hell over vann. Klem så vannet ut av brødet.

3. Bland brød og parmesan. Tilsett hakket persille, eggeplomme og salt og rør til alt er jevnt fordelt.

4. Klem massen til boller. Det blir cirka 20 stykker.

5. Varm opp olje og frityrstek bollene til gylne. La renne av på kjøkkenpapir. Vær varsom og forsiktig under fritering, og kvitt deg med oljen forsvarlig etterpå. (Avkjølt olje i tom melkekartong i restavfall er et fint alternativ.)

6. Lag tomatsaus ved å hakke løk og hvitløk og surre i olje med ørlite tørket chili. Tilsett finhakket paprika og surr videre til blandingen er blank. Tilsett hvitvin.

7. La putre til hvitvinen er redusert med to tredjedeler. Da tilsettes salt, sukker og tomat. La putre videre i 10 minutters tid.

8. Server bollene i tomatsausen toppet med et dryss parmesan og basilikum-blader.

Her finner du flere middagsforslag fra Kjøkkenveien