Det er bare ett problem med kjake-mat, som gjelder både okse og svinekjake. Det kan være vanskelig å få tak i. Årsaken er lav etterspørsel, som igjen skyldes lite tradisjon for og kunnskap om en av de mest velsmakende deler av dyret.

Men det er to veldig store fordeler. Kjøttet blir, ved rett tilberedning, fabelaktig mørt og velsmakende. Og det er fortsatt temmelig rimelig, for eksempel sammenlignet med svinefileten - et temmelig uinteressant kjøttstykke.

Det kan være smart å spise seg mett på svinekjake nå, husk hva som skjedde med lammeskanken, som på kort tid gikk fra å være blant de billigste til de dyreste delene av lammet.

Hos slakteren eller en bra kjøttdisk skal det være fullt mulig å bestille svinekjake.

Hva tilberedning angår så er det lang koketid som er nøkkelen. Ellers kan man variere med smaker i vilden sky. Vi har gått for en basic, temmelig maskulin kjøttrett, der kjøttet spiller hovedrollen. Men det er helt fint med grønne innslag altså, sjekk på slutten av oppskriftsdelen for tips.

Oppskrift

Svinekjake med potetkrem

Hovedrett til fire personer

70 g sellerirot

1 gulrot

1 sjalottløk

1 fedd hvitløk

1 kg svinekjake + smør, olje

Salt, pepper

1 boks mørkt øl

-

1 ss smør

1 ts soyasaus

1 ss hakket gressløk

1 ss hakket bladpersille

Potetkrem

0,6 kg potet

0,3 kg sellerirot

50 g smør

0,5 dl olivenolje

Minst 2 dl H-melk

Salt

1. Krydre kjøttet med salt og pepper. Brun det på sterk varme i olje og en klatt smør.

2. Skjær løk, gulrot, selleri i terninger, knus hvitløk. Surr i olje i gryte. Ha på kjøttet, og hell i ølet.

3. Sett gryta med lokk på i ovn på 200 grader. Snu kjøttet etter ti minutter, skru ned på 130 grader og la stå i to timer.

4. Ta ut kjøttet, sil av kraften, og sett begge deler til side.

5. Lag potetstappe ved å koke potet og sellerirot mørt i usaltet vann. Mos potet og selleri og rør inn olivenolje og smør. Fyll på melk til ønsket, kremaktig konsistens. Smak til med salt.

6. Før servering kokes kraften opp. Rør inn smør, soyasaus, gressløk og hakket persille.

7. Anrett med stappe, saus og skiver med svinekjake. Vi har laget dette kun med potetkrem, saus og kjøtt. Det vil være godt med en salat til, eller mange typer grønnsaker, som for eksempel sautert squash eller dampede brekkbønner, eventuelt aspargesbønner som sauteres i smør rett før servering.

TIPS: Svinekjakepasta

Om du river svinekjakene i biter og blander dem med tagliatelle (eller annen pasta), urtene og smøret fra oppskriften (uten soya), samt revet parmesan, får du en herlig pastarett. Da vil du også få en svært smakfull kraft til gode, som du kan bruke til kveite med saus laget på svinekjake-kraft. Denne oppskriften sto på trykk hos oss for en måneds tid siden.

Her finner du mange flere gode oppskrifter fra Kjøkkenveien