Jeg må helt bort til veggen for å ta på den. Det finnes jo så mange gode tapeter og etterligninger. Men dette er tegl. Tøff stein med pussrester, akkurat slik det ser ut når du har hakket fram en gammel teglsteinsvegg eller pipemur. Men brukte de denne typen teglstein da blokkene på Hallset ble bygd?

Sillje bor i denne blokka på Nordre Hallset Foto: Guro Kulset Merakerås

- Nei, de gjorde kanskje ikke det, sier Silje, og avslører hemmeligheten.

LES OGSÅ: Elin fra Yellowkorner innreder med fotokunst også hjemme på Bakklandet.

Hun hadde nemlig så veldig, veldig lyst på en gammel teglsteinsvegg. Og fant en leilighet som hadde det også, men så ble den solgt før fellesvisning. Silje måtte lete videre, og kjøpte til slutt en toroms med malt glassfiberstrie på veggene og kirsebærlaminat på gulv. Dette var i august 2015. Hun hadde en plan. Ikke i form av tegninger, nei.

- I høvve! Silje ler. Hun visste i hvert fall hvor hun skulle begynne: Med å skaffe seg en murvegg.

Snudde på flisa

Når jakten på en leilighet med murvegg slo feil, fikk hun heller fikse en i den leiligheten hun kjøpte. Det finnes nemlig mursteinsflis å få kjøpt. De er laget av tegl, men er tynne nok til å legges utenpå eksisterende vegg – som når man flislegger. Noen kjappløsning er det ikke, for med enhetsmål på ca. 20 x 6 cm, blir det mange flis på en vegg.

- Faren min la stueveggen sammen med en kollega.

Det var en viss generasjonsuenighet om hvordan fuging, vasking og etterbehandling skulle foregå, men dette er Siljes hjem, og hun banket gjennom at det skulle være ujevnt og røft, slik at det ligner mest mulig på en gammel, slitt murvegg. Slike som aldri ble bygd for å vises, – de skulle jo pusses over, men som etter dagens interiørsmak er en organisk skatt når de dukker opp bak et lag med murpuss.

Benkeplate, vask og armatur er skiftet ut, og frontene på skapene er malt. Legg til nye grep på skuffer og skap, og en vegg med mursteinsflis, så har det gamle kjøkkenet blitt nytt - for en rimelig penge.

Handywoman

Resultatet på stua ble så bra at Silje slo til med samme opplegg på kjøkkenet. Denne gang var hun selv farens makker.

- Pappa er snekker, så jeg har fått en del hjelp av ham, men jeg har gjort det meste i leiligheten selv, forteller hun. Sparkelspaden har hun rukket å bli god venn med, malerutstyret likeså.

Glassfiberstrieveggene er helsparklet, med en røff finish som skal skape inntrykk av malte betongvegger. Gulvene er til dels lagt nytt, og til dels malt. På badet har hun brukt våtromssparkel og dekket til flisene, slik at hun har slette, malte vegger.

- For det første synes jeg ikke det er så fint med fliser på hele badet, og for det andre gir malte vegger meg muligheten til å skifte farge uten å sette i sving en dyr oppussing, sier Silje. Nå er veggene grå. Kanskje blir det beige ved neste korsvei. For hva skal hun finne på nå som leiligheten er ferdig oppusset?

- Vennene mine flirte litt av desperasjonen i blikket mitt da jeg innså at det ikke er mer å ta fatt på her, sier Silje. I en leilighet på 45 kvadratmeter er ikke oppussing noe evighetsprosjekt. Heldig da, at Silje har en annen måte å leve ut interiørinteressen på også – hun driver en liten nettbutikk, med lager i kjellerboden og på loftet i blokka på Hallset. Nordicinteriør kaller hun butikken sin, som foreløpig er en hobby som utøves på kveldstid, etter at arbeidsdagene hos Næringshagen i Orkdalsregionen er over.

Heller leilighet enn hus

Silje kommer fra Lensvika og jobber på Orkanger. Da virker det litt bakvendt å bo i Trondheim?

- Jeg liker at ting skjer, liker å finne på ting og være aktiv. For meg er Byåsen en drømmeplass, midt mellom Bymarka og byen. Lensvika var en kjempefin plass å vokse opp, men akkurat nå vil jeg heller eie noenogførti kvadrat på Hallset enn et stort hus i Lensvika, sier Silje, vel vitende om at prisen ville vært omtrent den samme.

Men noen innredningselementer tar hun gjerne med fra hjemplassen.

Speil, speil på gulvet der: Et bruktfunn som får leve i samfunn med bøker, kurv, pute og plante. Foto: Guro Kulset Merakerås

- Bestemor er ei skikkelig loppisdame – akkurat som meg, og hun lar meg gå i kjelleren og finne det jeg vil ha.

Bestemor er av den generasjonen som lagrer. Silje tilhører internettgenerasjonen. Hun går på loppis for å finne varer til nettbutikken sin, for hun selger også vintage.

- Noe av det jeg finner, tar jeg i bruk selv, og resten legger jeg ut for salg. Det virker som det er mange som har lyst på vintage, men ikke orker å gå på loppis og bruksbutikker selv. Det passer meg bra, for jeg elsker det!

På budsjett

Små grep med stor effekt: Silje hadde ikke budsjett til full oppussing av kjøkkenet, men har endret rommet totalt uten å hive ut den gamle innredningen eller flytte på rør og ledninger. Overskapene er erstattet av ei hylle.

Silje anslår at hun har brukt i underkant av 30000 kr på å pusse opp hele leiligheten sin.

- Du kan gjøre utrolig masse hvis du har tid til å legge ned egeninnsats eller har noen som kan hjelpe deg.

Det hjelper også om du finner løsninger for hvordan du kan bruke det som allerede finnes, slik at du slipper å kjøpe nytt. På kjøkkenet har Silje greid å gi hele rommet en kraftig ansiktsløftning uten å skifte innredning eller pådra seg regninger fra rørlegger og elektriker.

- Jeg tok utgangspunkt i det som var her, men tok ned overskapene. Så tok jeg av håndtakene, slipte ned overflatene og malte skapene. De fikk nye håndtak og ny benkeplate, og så kjøpte jeg ny vask på Ikea.

Kranen kostet litt mer, for hun ville absolutt ha messing.

- Jeg er ikke noe glad i sølvfarge. Messing og gull, svart og jordfarger, det er mer min stil.

Mest gammelt

På soverommet har Silje malt det gamle gulvet, og hun bruker en stol og en trappekrakk som nattbord. Rimelig, stilig og praktisk hvis hun trenger flere sitteplasser enn de fire som vanligvis står rundt bordet på stua.

Soverom: Med stol som nattbord og et stilig, enkelt lampeoppheng, har også soverommet noe «gammel-bygård-aktig» over seg som tar igjen stilen fra rommene med mursteinsvegger.

- Dette bordet er over 100 år gammelt. Jeg fant det på finn.no, forteller Silje, som er svak for runde bord. Dessuten passet det godt i farge og stil til mange av de andre gamle møblene hennes. Å blande gammelt og nytt er blitt selve grunnoppskriften på å innrede et trendy hjem. Hos Silje er blandingsforholdet mest gammelt og litt nytt.

- Jeg prøver å finne ting som er litt annerledes, og har jobbet en stund for å finne min egen stil. Du må være litt bevisst for å finne din egen retning, for det er så mange stiler og trender!

Siljes hovedinspirasjonskilde er Pinterest.

LES OGSÅ: Kristin Echroll har bygd tre hus og synes det er rene plankekjøringa

- Der kan du for eksempel søke på «murvegg», eller «brick wall», og så se hva som passer sammen med det. Eller skriv «brick wall» og et annet stikkord, for eksempel «minimalism», hvis det er den veien du vil gå. Når du ser på ett bilde med dette, får du opp andre relaterte bilder også, og så kommer du lenger og lenger inn i inspirasjonen og peiler deg inn på det du selv liker.

Hos Silje fikk murveggen sette tonen. Resten av interiøret er bygd ut fra den. Det må jo kunne kalles en slags bærevegg.