Men bare vent til du får smaken på dem, dyppet i magisk tartarsaus.

Ikke for det. Dette kan du utmerket godt lage med torsk, eller med annen tilgjengelig hvit fisk. For eksempel annen flyndrefisk. Men det er jo noe eget med piggvar.

Den kan selvsagt nytes på mange slags vis, men i dag skal vi skjære den i små biter og fritere den. Å filetere piggvar krever håndlag, tålmodighet, og innebærer også faren for en og annen nestenulykke - så ha gjerne plaster og kjøkkenpapir i beredskap.

Når dette er gjort, står fritering for tur. Det krever også sine advarsler, både hva gjelder brannsikkerhet og at du er påpasselig med å kvitte deg med frityroljen på forsvarlig vis. Men dette vet vi at du kan, så vi maser ikke mer om det.

Resten av vår tilmålte plass skal vi nemlig bruke til å fremsnakke en underkjent ingrediens i verdens kulinariske verktøykiste, nemlig det som på norsk lyder navnet remulade.

Remulade er godt til så mangt, fra pommes frites til roastbiff, ja til det meste av danske smørrebrød. Ikke minst rødspette og annen flyndrefrisk.

Det opprinnelige navnet er tartarsaus, og skal det bli et festmåltid, må vi selvsagt lage den selv. Det er vårt, og ditt, minste problem.

Dette blir det stas å sette fram som terrasserett en solrik dag, til lunsj eller kveldsrett. Og avgjort til middag. Da kan du peise på med noen fler ingredienser. Med friterte potetbåter blir dette rett og slett fish'n'chips. Du kan servere potetene på annet vis, og lage en god salat eller servere knallgrønne erter til.

Oppskrift - Fritert flyndre med tartarsaus

Smårett til fire

600 g renskåret piggvar-filet (eller annen flyndre)

Hvetemel, salt, pepper

2 egg

Pankomel

Rapsolje eller annen nøytral olje til fritering

Sitron

Tartarsaus

1 egg

1 eggeplomme

1 fedd hvitløk

1 ts sennep

3,5 dl nøytral olje

0,5 dl olivenolje

6 skiver sylteagurk, hakket

1 sjalottløk, hakket

3 ss kapers, hakket

4 ss bladpersille

Salt, pepper, sitronsaft

1. Fileter fisken, og skjær i avlange biter.

2. Lag aïoli ved å piske sammen kjøleskapskaldt egg og eggeplomme sammen med sennep og hvitløk. Tilsett romtemperert olje i en tynn stråle til ønsket konsistens. Lag ferdig tartarsaus ved å tilsette hakket sylteagurk, løk, kapers og persille. Smak til med salt, pepper og sitronsaft og dryss ekstra persille på toppen. Sett til side.

3. Lag ferdig én asjett med hvetemel, salt og pepper, én med egg, og én med rikelig med pankomel. Vend fiskebitene først i mel, så i egg, så i pankomel.

4. Varm opp olje, og friter fiskebitene til gylne. La renne av på kjøkkenpapir. Krydre godt med salt, og skjær opp sitronbåter som gjestene kan skvise over fisken. Server med tartarsausen og eventuelt friterte potetskiver og en god salat.

Kan du isbit-trikset?

Tips: Alle har vi opplevd det, og som regel når det passer dårligst. Å lage egen majones eller aïoli eller tartarsaus går som regel superfint, men av og til vil det seg ikke. Majonesen blir bare ikke stiv.

Og da må vi vel begynne helt på nytt? Ikke nødvendigvis. Det beste utgangspunkt for vellykket majones er temperaturforskjell på ingrediensene, som regel brukes egg fra kjøleskapet mot olje fra kjøkkenbenken. Når det likevel skjærer seg, vil en isbit eller to i blenderen eller kjøkkenmaskinen gjøre underverker.