I 1899 sto en gruppe fremtredende menn i byen bak en aksjeinnbydelse til et «Bryggeri opført paa fuldstendig tidsmessig Maade». Fra før ruvet E.C. Dahls Bryggeri på Kalvskinnet og Trondhjems Bryggeri i Krambugata, der et stort tilbygg nettopp var satt opp. Men nå ble det tenkt enda større og mer moderne øst i byen.

Les all sakene i «Før og nå» -serien her

Bak det nye selskapet, Aktiebryggeriet, sto en gruppe på 32 forretningsmenn, sakførere, bankmenn etc., blant dem pelshandler Bruun, konditor Erichsen, fabrikkeier Piene, kjøpmennene Stoppenbrinck, Emil Grønning, Iv. Staw og G.C. Prøsch. De skaffet seg en tomt ved Strandveien på Jarlheimsletta, en parsell på åtte mål som tidligere var eid av fabrikkbrødrene Caspar og Henrik Jordan.

Planleggingen av bryggeriet ble overlatt til det tyske bryggerifirmaet Schaeffer i Breslau, nåværende Wroclaw i Polen. I tillegg til bryggeriutstyret, leverte firmaet detaljerte bygningstegninger, og så raskt at grunnarbeidene kunne starte allerede i august 1899. Den foreslåtte fasadeutformingen var imidlertid ikke helt etter oppdragsgivernes smak. Derfor fikk en av byens arkitekter, Johan Christensen, i oppdrag å tegne om eksteriøret. Utformingen ble en god del forenklet, mens fabrikkbygningens grunnform ble beholdt. Av de største forandringene var fjerning av tre spir på det midtstilte tårnet, til fordel for en rett avslutning.

På denne måten fikk bygningen preg av en borg, i stedet for et slott, skriver Ivar Stav i artikkelen «Industriarkitektur i Trondhjem 1890-1925 (Trondhjemske Samlinger 1999).

Etter et drøyt års tid sto fabrikkanlegget ferdig, og den første bryggingen på Aktiebryggeriet ble satt i gang sist i november 1900, mens ølsalget begynte midt i februar 1901. Med en rekke sorter øl og mineralvann tok det nye bryggeriet opp konkurransen med de to eldre bryggeriene - og viste seg snart på høyden. I 1919 tok Aktiebryggeriet over Trondhjems Bryggeri og gjennomførte samtidig en utvidelse av fabrikken i Strandveien med en forlengelse av nordfløyen i to etasjer, bl.a. med ølhall og ølutsalg i 1. etasje. Arkitekt for dette tilbygget var Haakon Høye. Både mot gårdsplassen og helt i sør ble bryggeriet påbygd tverrfløyer for produksjonsformål.

Aktiebryggeriet lå lenge åpent til mot sjøen, før utbyggingen av Nyhavna kom i gang under krigen. Omkring 1960 fikk fasaden en viss endring med gjenmuring av kjøreporten og innsetting av store, moderne vinduer i brygghuset, mens den nokså brutale utbyggingen mot sør fant sted etter at bryggeriet ble oppkjøpt av E.C. Dahls Bryggeri i 1966.