Det er Sankthans, det er midtsommer. Vi skulle kanskje grillet noe spennende på et bål. Men enn om det regner?

Det pleier det å gjøre. Det er derfor det er perfekt med en fiskesuppe. Den passer nemlig i all slags vær, i alle slags årstider. Inne og ute.

I forrige uke laget vi friterte fiskepinner av piggvar. Da tok vi vare på skroget, og sa at det gledet vi oss til å lage suppe på. Det har vi gjort, og den ble herlig. En ren, mild, men smaksrik kremet fiskesuppe. Typisk norsk. Typisk god.

Vi lager her altså kraften på forrige ukes piggvar. Eller vi gjorde det for noen dager siden og frøs den ned. Vi skylte fisken godt, vi skummet av, og vi silte kraften flere ganger. Dermed endte vi med lys kraft, klar og fin som den lyseste midtsommernatt. Like fin blir den om du lager den på kveite eller annen høvelig fisk. Om du har litt dårligere tid, kan du koke rekeskallet en halvtimes tid og bruke kraften derfra, og/eller du kan satse på kraften fra blåskjellene. Da må du nok bruke litt ekstra skjell, og dampe i vin i forkant.

Det er godt å bruke flere typer fisk i suppa. Du finner kanskje ikke akkurat de samme fisketypene som oss, men det er ikke poenget. Bruk det du har, og vær raus med ingrediensene. For dette er en festrett.

Oppskrift - Kremet fiskesuppe

Middag til seks

1,25 liter fiskekraft (se under)

2 sjalottløk

2 laurbærblad

2 dl hvitvin

1 liten boks fløte

2,5 ss maisenna

1 ss hvitvinseddik

1 ss sukker

1 gulrot

Halvparten av det grønne av en purre

300 g nypillede reker

300 g laksefilet

300 g kveitefilet

300 g steinbitfilet

150 g blåskjell

Gressløk

Dill

Olivenolje

1. Lag kraft som anvist under - kan gjøres lang tid i forveien og fryses ned.

2. Rens og finhakk sjalottløk og kok opp i kasserolle med laurbærblad og hvitvin. Kok ned så det gjenstår bare en fjerdedel av vinen. Sil av.

3. Tilsett fløte og kok videre til blandingen er redusert med en fjerdedel. Tilsett kraften og kok uten lokk til redusert med en tredjedel. Rør maisenna ut i litt vann og tilsett mens det koker. Tilsett hvitvinseddik og sukker. Smak til med salt og pepper.

4. Skjær purre og gulrot i syltynne strimler (julienne). Rens fisk og skjær i terninger.

5. Rens og skyll blåskjellene. Rett før suppa serveres, har du dem oppi. Når skjellene åpner seg, has fisken i. La fisken trekke i suppa til den er kokt, cirka 4-5 minutter. Tilsett til slutt gulrot og purre. La suppa koke opp igjen og den er klar for servering.

6. Server i dype tallerkener, toppet med hakket gressløk og dill og en liten skvett god olivenolje. Server godt brød til.

Kraft:

1 kilo piggvar-skrog (ev. f.eks. kveite)

2 liter vann (så det dekker)

1 gulrot

0,5 løk

0,5 fennikel

Halvparten av det grønne av en liten purre

1 laurbærblad

10 pepperkorn

1. Ta bort gjellene fra hodet av fisken. Skyll resten av skroget godt med mye kaldt vann, slik at alt blod er borte. Ha i en kasserolle og dekk med cirka to liter vann. Kok opp og skum av.

2. Ha oppi de øvrige ingrediensene, kok opp igjen og la småputre i 25 minutter. Sil av, og la kraften koke en halv times tid slik at den blir redusert med en fjerdedel. Det vil da være cirka 1,25 liter kraft igjen.

Forbered dagen før

Tips: Denne suppa kan du forberede i god før du skal servere den. Du kan gjøre alt klart dagen før slik at du varmer opp suppa og tilsetter blåskjell, fisk og garnityr rett før servering. Nystekt brød må du selvsagt servere som tilbehør.