Men det er ikke med maling fra den nærmeste fargehandleren. Svært gamle tradisjoner er tatt i bruk for å få til en maling som har fått mange navn.

Fjøsmaling, låvemaling, rugmelsmaling, komposisjonsmaling eller slamfärg som de sier i Sverige.

Her er én av oppskriftene:

5 liter vann

70 gram jernvitrol

125 gram koksalt

500 gram rugmel

1 kg pigment

- Malingstypen kan spores tilbake til 1500-tallet i Sverige og trolig 1700-tallet her til lands. Den er fremdeles i salg i butikker i Sverige, forteller Jorunn Garberg Moslet fra Malersvenneriet AS. Hun er instruktør under inspirasjonskurset for rundt 20 fagfolk i Trondheim eiendom, og stiller med ingrediensene.

- Det er nesten litt rart at folk ikke er mer oppmerksomme på denne malinga, sier rådgiver for bygningsvern i Trondheim eiendom, Bente Egeland.

- Den er fantastisk billig, den er enkel å lage, og lett å påføre. I tillegg har den god vedheft på vanskelige underlag, varer forferdelig lenge - og den er miljøvennlig.

Mange kokker, noe søl: Basir Agha og Ole Jakob Opdal sørger for at det røres godt i alle grytene. Det er om å gjøre og unngå klumper i malinga. Foto: Christine Schefte

Forutsetningen er at panelet enten er malt med komposisjonsmaling fra før, er nytt uhøvla trevirke, eller at panelet er veldig værslitt. Det vil ikke sitte på et underlag som er malt med oljemaling fra før, sier hun.

Bildefortellingen: Så lenge Glomma flyter fritt, er treningsforholdene perfekte for vintersvømmeren Bjørn Morten Galåen.

Malinga er rett og slett varm grøt med farge i, men produksjonen er ikke gjort i en fei.

For som oppskrifta sier; «Rør ut rugmelet i kaldt vann, til jevning. Likeså pigmentet. Det resterende vannet kokes opp med jernvitrol og salt. Ved koking tilsettes rugmelet. Kok en halv time og tilsett pigmentet. Rør godt».

Men når man har ganget opp ingrediensene til minst det firedobbelte, tar det litt tid før det koker. Utendørs, på bluss. Og det skal koke så lenge at limstoffet i grøten blir framtredende.

I tillegg skal veggene skrubbes med stålbørste og fuktes før den varme malinga påføres. Mellom 50 og 70 grader bør temperaturen være.

Men når malinga er ferdig, går det unna.

- Husk å mal lødig, sier Bente Egeland. Noe som betyr å være lett på hånda, og ha så mye maling på kosten at den fyller godt.

Én liter dekker fem kvadratmeter, og ett strøk er nok.

Egeland mener vi må bort fra tankegangen om at alt skal være vedlikeholdsfritt.

- Vi må heller bruke vedlikeholdsvennlige malinger som denne, sier hun.

Malingen beskytter treverket mot solas UV-stråler og den slipper fukt både ut og inn. Malingen vil etter hvert slippe pigmentet, da er restene lett å børste bort når det er tid for å male på nytt.

Neste gang du er på Lavollen kan du se litt ekstra bort på låven. Og kjenne litt på veggen. En gammel tradisjon har fått nytt liv, og låven på Lavollen fikk kanskje æren av å være den første med gammeldags fjøsmaling i Trondheim i 2018.

Miljøvennlig: - Vi maler av to grunner. For at det skal bli fint, men også for å unngå nedbryting fra solstråler som ødelegger treverket. Dette er pustende produkter og det er bra for treet. Den fukten som kommer inn kommer ut igjen, sier Bente Egeland. Foto: Christine Schefte

LES MER FRA UKEADRESSA HER