Skjønt; henne? Dette kunne like godt ha vært en mann, men fotografiets tittel er «Tove, Grønland». Fargen på klærne hennes går nesten i ett med berget hun sitter på, og fra håret henger det store klaser med tang. Bildet inngår i en fotoserie på om lag seksti bilder, som alle viser eldre mennesker fra hele verden. Hvert bilde forteller en lokal myte.

Dette bildet er fra Grønland. Det er inspirert av myten om «Havets mor». Om denne skikkelsen ble det sagt at hun festet alt levende i havet i håret dersom menneskene hadde handlet galt. En sjaman ble sendt ned til havets bunn for å spørre hva menneskene hadde gjort galt, slik at de kunne korrigere sine feilgrep og dermed gjenopprette balansen slik at hun atter kunne slippe fisk og dyr tilbake i havet.

Her sitter Havets mor personifisert på land. Med ryggen til, skuende ut mot havet. Denne personen Tove blir en slags bærer og formidler av den gamle myten. Fotoprosjektet viser utelukkende eldre mennesker og signaliserer slik hvordan eldre mennesker til alle tider har fungert som forvaltere og formidlere av historier.

Når kriser oppstår, trenger man myter. I en tid der plasten i havet nærmest har utkonkurrert mengden av visse fiskeslag, og der effekten av overfiske begynner å synke inn, kan man trygt si at denne myten vinner gjenklang. Ny teknologi og nye oppfinnelser preger utviklingen. Men det gjør også eldgamle myter. Det har de alltid gjort, og det vil de alltid gjøre, i alle kulturer. Denne fotoserien blir som en samling av slike myter, og hvor bildene blir deres nye medium. Dette er ikke bare et bilde av noe, men et bilde på en situasjon i verden. Det er en stille påminnelse om konsekvenser av menneskenes handlinger.

KAN SES: Ett av flere fotografiske verk fra samme fotoserie, som vises permanent i NTNUs bygg Akrinn på Campus

Kalvskinnet, Trondheim.

KUNSTNERE: Karoline Hjorth (f. 1980)

og Riitta Ikonen (f. 1981)

TIDLIGERE VERKER: Fotoserien Eyes as Big as Plates er det første samarbeidsprosjektet mellom den norske fotografen Karoline Hjorth og den finske fotografen Riita Ikonen. Hjorth er utdannet både innen fotografi og journalistikk ved

University of Westminster.

Ikonen er utdannet innen Communication Art ved The Royal College of Art, London. For denne fotoserien,

og bok med samme navn, fikk de mye internasjonal oppmerksomhet.

Begge kunstnere har sin egen fotografiske praksis parallelt med dette samarbeidet.

OM VERKET

«Tove, Grønland»

fra fotoserien Eyes as Big as Plates, C-print, 100cm x 120cm (2015)