Men allerede på Lademoen og Buran tok bebyggelsen til å glisne og ga en følelse av at her tok byen slutt. Og sett motsatt vei, som på disse bildene, var det i dette området at den lange landeveien endelig nådde frem.

Lademoen var formelt blitt en del av byen i 1893 og endret gradvis karakter i årene som fulgte, til det oppsto en bydel med murgårder, skole, kirke, park og fabrikker. Rundt 1905 var denne utviklingen så vidt i gang. De første høye leiegårdene var kommet opp, og på en tomt et stykke ut i veien hadde Trondhjems Preserving Company bygd sin store hermetikkfabrikk, til venstre på bildet.

Les alle Før og nå -sakene våre her

Selskapet var etablert i 1898, og byggingen av fabrikken foregikk året etter, slik at den sto klar til produksjon på nyåret i 1900. Hovedbygningen var tegnet av arkitektene Johan Christensen og Lars Solberg og var oppført i mur i to etasjer, med en langstrakt fasade mot Innherredsveien. Her lyste den med gulmalte pussede vegger, i kombinasjon med vertikale felter av upusset tegl og lange rader med vinduer.

Snart kunne «Preservingen» reklamere for sine produkter, «nedlagte madvarer i kjød, fisk og vildt». En god del av beboerne på Lademoen fikk arbeid på fabrikken, selv om den var moderne utstyrt med maskiner som reduserte behovet for manuell

arbeidskraft. Helt fra starten sto det mange kvinner i produksjonen, men her var det også menn i arbeid, bl.a. på blikkenslagerverkstedet der fabrikkens blikkbokser ble til.

Hermetikk var en ny og populær salgsvare, og Trondhjems Preserving utvidet fabrikken etter få år med en forlengelse mot øst. Til dette tilbygget ble Johan Osness engasjert som arkitekt, og i 1911 sto en ny markant fabrikkbygning ferdig. Mens den første hadde trekk av nygotikk, var det jugendstilen som preget den andre. Med den samme bruk av gul puss og rød teglstein, ble likevel fasadepreget nokså likt på dem begge. I de nye lokalene fikk fabrikken et stort og moderne røkeri, med så mange som 300 ansatte i produksjonen.

I likhet med andre fabrikker på Lademoen, blant dem Trondhjems Canning i Gamle Kongevei,

inngikk «Preservingen» i en samlet plan for denne bydelen, med en bevisst regulering av arbeidsplasser, skoler og boliger innenfor et konsentrert område. Leilighetene ble for en stor del bygd langs Innherredsveien og Mellomveien, samt kvartalene innenfor.

Trondhjems Preserving ble utvidet med nye byggetrinn i 1942 og 1949 og var i drift i Innherredsveien til 1988, da bedriften flyttet til Østmarkveien på Lade. Bortsett fra bakbygningen fra første byggetrinn og en mindre portvaktbygning fra 1942, er fabrikkbygningene bevart og er ombygd til leiligheter.