Det var dagen etter at tre menn var blitt skutt og drept i Drottninggatan. Anders Dahlner (46) hadde lagt seg til å sove tidlig fordi han hadde vært på jobb hele natten i forveien. Litt over åtte våknet han til lyden av en skuddsalve som varte mellom ti og tjue sekunder. Senere skulle det vise seg at tre menn på 19, 27 og 29 år var blitt drept, mens det angivelige målet for attentatet - en 21-årig gjengleder - var sluppet unna med skuddskader.

Malmö har hatt et omdømmeproblem i lang tid, for å si det litt forsiktig, og de siste skuddsalvene, i en serie av mange, kom lite beleilig på turistmyndighetene i byen også, rett før sommerferien startet.

«Vi anbefaler folk i Malmö å holde seg innendørs i tiden framover, for dette kommer til å bli en blodig sommer», lød den truende meldingen fra en av bandene dagen etter.

Anders Dahlner svarte med sinne, og i Rörsjöparken, rett imot åstedet for den såkalte drive-by-skytingen, strømmet folk ut for nærmest demonstrativt å ta i bruk det offentlige rom og vise at de ikke lar seg skremme. La gå at multietniske Malmø, med 177 forskjellige minoriteter, er voldsherjet og drapsrammet med høy arbeidsledighet, og at balkangjenger, arabiske gjenger, svenske gjenger og alle mulige andre gjenger slåss om territoriet:

- Dette er vår by, sier innbyggerne, som har opplevd at gjengene stadig oftere tar oppgjørene med hverandre farlig nær plasser der vanlige folk beveger seg. Både drepte og skadde i forrige ukes skyteepisode, var velkjente, grove gjengkriminelle og hadde vært involvert i organisert kriminalitet i Malmö i en årrekke. Men at det skjedde bare to hundre meter fra byens største politistasjon, rystet Anders Dahlner.

- Jeg er sint fordi det kan skje så åpenlyst. Jeg er sint fordi de kan gjøre det rett bak politiets rygg, og jeg er sint fordi kriminelle borte i parken ved siden av, hvor barn leker hele dagen, helt åpenlyst selger narkotika.

Det som før foregikk ute i drabantbyene, skjer nå midt i sentrum, tilsynelatende uten at politiet kan stoppe det, og det uroer folk i Malmö. Leif G.W. Persson, kjendisforfatter og professor i kriminologi, mener fortsatt at folk flest er trygge fordi gjengene går løs på hverandre, men at risikoen for å komme i veien for en kule, jo øker om man bor i disse områdene, som han nylig sa til svensk TV4.

Drap på åpen gate

De siste fem årene har byen vært voldsomt plaget av voldskriminalitet, skyteepisoder og et uhørt høyt antall drap. I 2016 ble det ifølge avisen Sydsvenskan drept sju menn, i 2017 var tallet åtte og etter en pause i skytingene har sju drap på åpen gate i løpet av 2018 også drept den forsiktige optimismen.

De aller fleste ofrene er unge menn med forbindelser til byens gjengmiljø. Det skal pågå tre-fire gjengkonflikter i byen i øyeblikket, og den svenske kriminalreporteren Joakim Palmkvist har i en artikkel i magasinet Zetland listet opp tre hovedgrunner.

* Det er langt til hovedstaden Stockholm. Derfor har ikke rikspolitikerne og det svenske rikspolitiet riktig forstått hvor alvorlig situasjonen er.

* Malmö er Sveriges brohode for innsmugling av våpen, narkotika og mennesker.

* Malmö er en relativt liten by. Derfor støter gjengmedlemmene hele tiden på hverandre, og de enkelte nabolagene er ikke store nok til at de kan være lukrative for flere parter, sett fra et kriminelt synspunkt.

44 prosent av innbyggerne i Malmö hadde i 2016 utenlandske røtter, og de kriminelle gjengene består ikke bare av mennesker med bakgrunn fra Midtøsten, men også av innvandrere eller etterkommere av innvandrere fra Balkan. I tillegg ligger arbeidsløsheten i Malmö kommune på 14,7 prosent. Det er Sveriges nest høyeste, og i 2013 viste en rapport fra en kommisjon som skulle stake ut en bærekraftig kurs for byens utvikling, at 12000 av byens innbyggere levde i såkalt utenforskap til resten av samfunnet.

- De var registrert i folkeregisteret, men ikke andre steder. De hadde verken jobber eller gikk på skolen. Vi visste ikke hva de gjorde eller hvor de bodde. I tillegg har man de helt ulovlige, som ikke er registrert i det hele tatt, sa Mikael Stigendal, professor i sosiologi ved Malmö Universitet ifølge Zetland.

Lett å finne kriminelle

Like ved forrige ukes åsted ligger den vesle Rörsjöparken, som ikke er mye større enn et par fotballbaner. Men den er en grønn og viktig oase for de som bor i nabolaget. Mødre ammer barna sine, mens noen større unger leker. Ikke langt unna sitter ti unge menn og skravler på engelsk og svensk, i en tåke av vin, øl og hasj. En av dem, tydelig påvirket, har knivsår på armene og skuddarr på kroppen.

Malmö har rykte på seg for å være en åpen by, og det gjelder også de kriminelle her i parken. Mannen vi slår oss ned ved siden, forteller at han har familie i Sydhavnen i København. Han har fått slått i stykker en tann under et gjengoppgjør, som handlet om retten til å selge stoff nettopp i denne vesle parken.

- De kom fra Rosengård, men vi jaget vi dem vekk, sier han.

Skulle noen prøve seg på nytt, vil de forsvare reviret og narkomakten med alt som står til rådighet..

- Selvfølgelig. Det gjør de vel også i Christiania. Hva hadde du regnet med?

Han peker på barnesyklene som står parkert i nærheten.

- Vi har ikke noe stoff her i parken. Hvis noen kommer for å kjøpe, sender vi av gårde guttungene der borte, som sykler og henter det som trengs.

Gjengene i byen kan ikke deles opp i etniske lag, bedyrer han, som om de har anene sine fra Afrika, Balkan, Midtøsten eller Sverige. Det som betyr noe, er hvor i Malmö de kommer fra.

Ikke langt unna hasjdealeren sitter tre kvinnelige sosialarbeidere, som alle er i 30-årene og som er i barselpermisjon. De synes det er ubehagelig med trippeldrapet.

- Men det gjør meg ikke redd, sier Sanna Malmros. Hun og de andre mener at det ville være helt galt å sette skytingene i sammenheng med Malmös multietniske sammensetning.

- Kan en by bli for multietnisk? spør hun retorisk.

- Det er mange problemer i Malmö med fattigdom, og vold og gjenger er også et problem. Men hvis man sier at det er den multietniske sammensetningen i byen som er årsaken, så hopper man over noen ledd.

Likevel er den multietniske skepsisen voksende og har for lengst blitt en viktig valgkampsak før riksdagssvalget i september. I 2014 gikk Sverigedemokraterna fram med 29 mandater og fikk 12,9 prosent av stemmene. Nå ligger partiet ifølge YouGov an til å få 23 prosent og kan til og med bli større enn sosialdemokratene. Og for hvert skudd som kan komme til å bli avfyrt i Malmö denne sommeren, jo mer vind i seilene vil Jimmie Åkessons parti få. Statsminister Stefen Löfven har frenetisk, men forgjeves, prøvd å få valgkampen til å handle om sine merkesaker, velferd og arbeidsledighet. En oppblussende bandekrig, som den i Malmö nå, var det aller siste han hadde bruk for.